7 zanimivosti o nemških ovčarjih />

22/05/2018

Zanimivo, Nasveti, Novice

Mislite, da veste vse o nemških ovčarjih? Ali bi želeli izvedeti še kaj o tej pasmi? V današnji novički vam predstavljamo zanimivosti, ki bi jih skoraj »mogli« vedeti o tej pasmi, za katero velja moto »uporabnost in inteligenca«. 

1.    Velik pes

To, da so nemški ovčarji veliki psi, ste najverjetneje že vedeli, kajne? Toda, čeprav so v prvih dveh letih svojega življenja precej suhi,  hitro pridobijo veliko mišične mase. So veliki in močni psi, ki lahko dosežejo do 65 cm in med 30 in 40 kg, samice sicer nekoliko manj. Če niso pravilno vzgojeni, lahko z lahko na tla poderejo odraslega moškega. 

2.    Gospod popularnosti

Nemški ovčar je druga najbolj pogosta registrirana pasma. Razlog za to je najverjetneje njihova raznolikost. Priljubljeni so tako med družinami, kot čuvaji ter tudi kot službeni psi.

3.    Zelo zaščitniški

Nemški ovčarji so zelo zaščitniški psi. Nikakor ne bo okleval, ko bo potrebno zaščititi svoje člane družine. Že samo, ko nekdo drug trka po vratih, vzbudi v njih ta zaščitniški čut. Še posebej so pa zaščitniški do otrok.

4.    Veliki heroj

V kratki zgodovini pasme je veliko zgodb o junaških nemških ovčarjih. Edna izmed njih je o Filaxu iz Lewanna. V Westminsterju so ga leta 1917 počastili za reševanje 54 vojakov v 1. svetovni vojni.

5.    Prvi pes vodnik za slepe

Leta 1927 je Dorothy Harrison  Eustis, ameriška trenerka psov, trenirala nemške ovčarje, da bi postali prvi psi vodniki za slepe. Prvi prejemniki teh psov so bili slepi veterani 1. svetovne vojne, ki so oslepeli na bojišču. Ustanovila je prvo šolo psov za slepe v ZDA imenovano "The Seeing Eye". 

6.    Strongheart

Pred Rin Tin Tinom je bil Strongheart. Nemški ovčar, ki je postal ena od prvih pasjih filmskih zvezd. Preden so, ko je bil star 3 leta, odpeljali v ZDA, je v Nemčiji bil policijski pes in pripadnik nemškega Rdečega križa. Strongheart je igral v veliko filmih, ki so bili zelo uspešni, in s tem povečal priljubljenost te pasme. Zabavno dejstvo je, da sta Strongheart in njegova partnerka Lady Julie imela veliko mladičkov in njuno potomstvo obstaja še danes.

7.    Različne barve

Najverjetneje ste mišljenja, da poznate vse možne barve te pasme.  Vsi smo mnenja, da so nemški ovčarji črni ali črno-beli, toda AKC (združenje kinoloških zvez Združenih držav Amerike) je priznalo enajst barv, med drugim dvobarvne: črna in krem, črna in srebrna, črna in rdeča ter sivo barvo.

Vse od heroja, filmske zvezde do pionirja, to so le nekatere zanimivosti ene izmed najbolj prepoznavnih pasem na svetu. Več o tej pasmi, si pa lahko preberete tudi v eni izmed naših novičk, v predstavitvi pasme, ki jo najdete tukaj >>
 

Delite s prijatelji na: