KUŽNI KAŠELJ ALI INFEKCIJSKI TRAHEOBRONHITIS PSOV />

17/11/2022

Zdravje, Zanimivo, Novice

Kužni kašelj je širok izraz, ki zajema vsa kužna ali nalezljiva stanja psov, pri katerih je kašelj eden glavnih kliničnih znakov. Imenuje se tudi infekcijski traheobronhitis. Je zelo nalezljiva in ena najpogostejših kužni boleznih zgornjih dihal pri psih. Povzročajo jo različni virusni povzročitelji kot so virus pasje kuge, virus parainfluence, adenovirus tipa 2, respiratorni koronavirus in pneumovirus. Okužba je lahko samostojna, pogosto pa v kombinaciji z bakterijami Bordetella bronhiseptica, mikoplazme in Streptokoki.

Okužba se širi in jo pogosto opazimo, kadar so psi nameščeni skupaj v pesjakih. Bolezen se prenaša s kašljem ob stiku z obolelimi psi ali preko kontaminiranih površin. Sam potek in trajanje bolezni je odvisna od vrste povzročitelja, imunskega stanja posamezne živali in njene starosti. Zbolijo lahko vsi psi, tudi cepljeni, vendar se pri njih pričakuje milejši potek bolezni in manjša možnost komplikacij.

Inkubacijska doba, čas med okužbo in pojavom kliničnih znakov, je po navadi 4 – 10 dni, ter traja v povprečju 5 – 10 dni. Oboleli psi ostanejo kužni še tedne po prenehanju kliničnih znakov.

Kakšni so klinični znaki?

Klinični znaki se običajno v prvih treh dneh začnejo z nenadnim suhim, dražečim, glasnim kašljem, ki ga pogosto opisujejo kot "gosje trobljenje" ter lahko vztraja še nekaj tednov po infekciji. Nekateri ob tem lahko izpljunejo gosto, belo peno, ob hujšem krčevitem kašlju celo želodčno vsebino. Večina lastnikov pomisli, da ima kuža v grlu zataknjeno kost in se duši. Lahko se pojavi tudi voden izcedek iz nosu in vnetje očesnih veznic.

Večina psov z infekcioznim traheobronhitisom bo kašljala ob drgnjenju ali palpaciji grla ali med in po vadbi. Pri lažjih oblikah kužnega kašlja je malo verjetno, da bo splošno stanje psov prizadeto in da bo izgubil apetit ali postal letargičen.

Do hujših oblik po navadi pride pri mladičih, starejših psih ali imunsko oslabljenih. Pri njih se lahko pojavi povišana telesna temperatura, splošno slabo počutje, apatičnost in poslabšanje kašlja, oteženo dihanje in celo pljučnice.

Zdravljenje?

Za virusne okužbe ni posebnega zdravljenja, vendar so številni resnejši znaki posledica bakterijske vpletenosti, zlasti z Bordetello bronchiseptico. V tem primeru se priporoča zdravljenje z antibiotiki.

Pri blažjih oblikah svetujemo počitek, kratke sprehode, ovratnico zamenjajte z oprtnico, ponudite jim manjše obroke mehkejše hrane in zadostno količino mlačne vode. Ker pa je pri večini psov kašelj zelo dražeč in izčrpajoč, dajemo zdravila za blažitev kašlja in vitamine za dvig odpornosti. Ne obiskujte pasjih parkov ali pasjih šol in se izogibajte stikom z drugimi psi še vsaj 10 dni po prenehanju kašlja.

Če pa se pojavijo hujši znaki, povišana temperatura apatičnost ali hropenje, je nujen obisk veterinarja. Obisk priporočamo tudi starejšim psom, ki se jim pojavi kašelj, saj je pri njih lahko to znak tudi drugih obolenj srca in pljuč.

Bolezen je do določene mere možno preprečiti ali vsaj omiliti s preventivnim zaščitnim cepljenjem za kužne bolezni, vendar pa lahko zaradi številnih povzročiteljev bolezni vseeno zbolijo tudi cepljeni psi v milejši obliki. Najpomembnejša je seveda zdrava in kvalitetna hrana in vitamini za zdrav imunski sistem.

Delite s prijatelji na: