Artritis – vnetje sklepov pri psih />

14/02/2022

Zanimivo, Nasveti, Novice

Zmanjšana aktivnost psa, brezvoljnost, težje vstajanje, občasno šepanje, oklevanje pri skoku … Vse to so lahko znaki za obolenje sklepov, kjer je pomembno, da bolezen pravočasno odkrijemo in nudimo psu ustrezno podporo.

Najpogostejša bolezen sklepov
Artritis je najpogostejša bolezen sklepov pri psih in pomeni vnetje sklepov. Osteoartritis (OA) je degenerativna bolezen sklepov in najpogosteje diagnosticirana oblika artritisa pri psu ter ena najpogostejših vzrokov šepanja pri psu. Artritis in osteoartritis vsekakor slabo vplivata na kakovost pasjega življenja, vendar lahko bolezen s pravilno prehrano, prehranskimi dodatki in z ustrezno telesno težo psa držimo pod nadzorom.

Vnetje sklepa pri psih je pogosto posledica obrabe in defektov sklepnega hrustanca, ki lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov, kot so:  
•    Displazija kolkov ali komolcev
•    Prevelike in prepogoste obremenitve sklepov
•    Prirojene napake, ki vplivajo na strukturo kosti
•    Artritis je lahko tudi imunsko pogojen
•    Poškodbe sklepov v preteklosti (zlomi kosti)
•    Različne bolezni vezi in mišic, ki povzročijo vnetje sklepov
•    Debelost

Pri artritisu prihaja do razgradnje sklepnega hrustanca, čemu sledi nastanek koščenih izrastkov oziroma razjed na sklepih. Če tak vnetni cikel hitro zaznamo in odpravimo primarni vzrok, se lahko izognemo kroničnemu vnetnemu procesu. Artritis se lahko razvije v kronični, degenerativni osteoartritis, kjer prihaja do nekontroliranega brstenja hrustanca v sklepu.

Znaki artritisa pri psu

Artritis povzroča bolečino, okorelost, omejeno gibljivost sklepov in pri hujših ter kroničnih primerih izčrpanost in posledično apatičnost. Psi z artritisom težje vstajajo iz sedečega ali ležečega položaja, težje hodijo in tečejo, opazimo nelagodje v določenem položaju. Prisotno je šepanje, ki je bolj opazno zjutraj, saj so sklepi zaležani. Če so sklepi psa otekli in boleči lahko artritis opazimo tudi s prostim očesom, psi pa ponavadi imajo tudi povišano telesno temperaturo.

Debelost in osteoartritis pri psih – kakšna je povezava?
Večje tveganje za razvoj artritisa imajo debeli psi, saj nosijo nesorazmerno veliko težo glede na njihovo velikost, kar predstavlja pretirano obremenitev na njihove sklepe. Po statističnih podatkih je približno 40% psov z artritisom tudi predebelih.
 

Kako pomagati psu z artritisom?
Ponujamo vam le nekaj nasvetov, kako lahko vašemu psu omilite bolezen in preprečite nadaljnji potek bolezni:
•    Gibanje

  • Psu poskušajte nuditi različne načine gibanja in utrjevanja mišic, kot na primer nadzorovan sprehod na povodcu in plavanje, saj v tem primeru pes s svojo težo ne pritiska na sklepe, vendar se kljub temu giblje. Ti načini razgibavanja zmanjšujejo obrabo in trenja v sklepih. Način razgibavanja pa mora biti prilagojen glede na vsakega posameznega psa, stopnjo obrabe sklepov, težo in kondicijo psa. Premalo gibanja je lahko še bolj škodljivo kot preveč, vendar pa napačne oblike gibanja lahko prav tako povzročijo več škode kot koristi.

•    Uravnavanje teže

  • To je prvi in najpomembnejši ukrep. Če ima vaš ljubljenček preveliko težo, to samo še poslabšuje sklepne težave oz. sklepe tudi bolj obremenjuje.

•    Pravilna prehrana

  • Po posvetu z veterinarjem lahko psu dodamo k prehrani raznorazne dodatke, ki pomagajo pri zdravljenju artritisa. Dokazano je da omega maščobne kisline v hrani lajšajo bolečine in vnetja pri artritisu. Priljubljeno zdravilo za lajšanje bolečin pri psih je tudi glukozamin, ki pomaga obnavljati sklepe ter lajša bolečine.

•    Topel in udoben kotiček

  • Znaki sklepnih obolenj se poslabšajo v mrzlih in vlažnih dneh. Za ležanje je najboljša trša blazina, podlaga iz pene, saj enakomerno porazdeli težo psa in zmanjša pritisk na sklepe.

To je le nekaj primerov, kako lahko psu pripomorete k udobnejšemu življenju, čeprav je obisk veterinarja še vedno priporočljiv že ob najmanjših znakih. Le ta vam bo svetoval glede nadaljnjih aktivnosti in zdravljenja.

Delite s prijatelji na: