Beljakovine v prehrani psov />

24/10/2022

Zanimivo, Nasveti, Novice

Beljakovine so pomembne pri tvorbi in vzdrževanju hrustanca, kit in vezi. Beljakovine v pasji hrani pomagajo tudi pri tvorbi mišic, kože, las, nohtov in krvi. Ko se beljakovine razgradijo, nastanejo aminokisline, ki so bistvena hranila za pse. Aminokisline pomagajo ustvarjati energijo za pse in vzdrževati življenje. Obstaja 10 esencialnih aminokislin, ki jih psi potrebujejo za zdravo življenje in teh hranil telo ne more ustvariti in jih je treba vnesti s hrano.

Viri beljakovin v hrani za pse
Viri živalskih beljakovin imajo največje količine esencialnih aminokislin. Beljakovine iz rastlin so slabše prebavljive, saj psi rastlinskih vlaken ne morejo prebaviti tako enostavno kot iz drugih virov. V teoriji je pse mogoče vzdrževati na popolnoma rastlinski beljakovinski dieti, vendar ta dieta morda potrebuje različne vire beljakovin, da doseže dneve potrebe. Če razmišljate o vegetarijanskem ali veganskem načinu življenja za svojega psa je zaradi varnosti vašega psa najbolje, da se o tem posvetujete s certificiranim veterinarskim nutricionistom.

Kaj pomenijo surove beljakovine?
»Surovo« je samo beseda, ki zajema vse načine izračuna in določanja beljakovin v prehrani. Ne zagotavlja pa informacij o kakovosti beljakovin ali hranilne vrednosti vira beljakovin v prehrani vašega psa. Ena od mnogih metod, ki se uporabljajo za določanje kakovosti beljakovin, je biološka vrednost (BV). Meri maso dušika, vnesenega v telo, deljeno z maso dušika iz beljakovin v hrani, pomnoženo s 100. Vrednost 100 % pomeni, da vse zaužite in absorbirane beljakovine v prehrani postanejo beljakovine v telesu.

Kakovost beljakovin
Kakovost beljakovin se odraža v tem, koliko beljakovinskega vira se pretvori v esencialne aminokisline, ki jih lahko uporabijo tkiva telesa.
Odvisna je od vira beljakovin, števila aminokislin v hrani ter njihove razpoložljivosti.
Beljakovine, ki zagotavljajo velike deleže vseh esencialnih aminokislin, veljajo za visokokakovostne beljakovine. Če temu viru beljakovin primanjkuje esencialnih aminokislin ali jih telo ne more absorbirati, se šteje za beljakovino nizke kakovosti.

Pri izbiri pasje hrane je treba upoštevati vir in kvaliteto beljakovin. Kvaliteto beljakovin lahko ovrednotimo na podlagi dveh meril:
•    Prebavljivost. Črevesne celice, ki prekrivajo tanko črevo, vsrkajo (absorbirajo) v črevesju prebavljene hranljive snovi. Količinski prehod prek črevesne stene je zelo pomemben pri hranjenju, saj nam pove koliko in katero hranilo lahko prehaja prek črevesne stene.
Prebavljivost beljakovin v komercialni hrani slabše kvalitete je med 70-75 %, visoko kvalitetne komercialne hrane pa imajo prebavljivost med 80-90 %.
•    Biološka vrednost beljakovin. Od 22 vrst aminokislin, ki jih potrebuje pes za zdravo življenje, jih 10 prihaja neposredno iz hrane. Visoka biološka vrednost (kakovost beljakovin) pomeni, da beljakovina vsebuje teh 10 esencialnih aminokislin.

Koliko beljakovin potrebuje moj pes?
Najmanjša prehranska potreba po visokokakovostnih beljakovinah za odraščajočega psa je 18 % suhe snovi (SS) in 8 % SS za odraslega psa. AAFCO priporoča, da dnevne potrebe v prehrani psov vsebujejo vsaj 22 % suhe snovi za rast in 18 % suhe snovi za vzdrževanje.

Sedanje raziskave navajajo, da presežek beljakovin v prehrani ne prinaša nobene dodatne koristi. Največja količina za katero koli življenjsko obdobje ne sme preseči 30 % suhe snovi (SS).
Odvečne beljakovine se sicer izločijo iz telesa, vendar so v nekaterih pogojih lahko škodljive.

Izziv pri proizvodnji visoko kvalitetne hrane za pse je zagotoviti čim manj denaturiranih beljakovin.
To je pojav, ko beljakovina izgubi svojo biološko vrednost, in ga imenujemo denaturacija. Slednjo lahko povzročimo recimo s povišano temperaturo (kar se zgodi na primer pri proizvodnji mesne moke).

V zadnjih letih opazujemo velik trend v povečanju vsebnosti beljakovin v komercialni hrani za pse, saj velja prepričanje da višja kot je vsebnost beljakovin v hrani, bolj kvalitetna je hrana. Vendar pa tukaj velja pravilo, da boljša kot je kvaliteta beljakovin v pasji prehrani, manjši % je potreben, da se zadovoljijo potrebe psa in seveda obratno - slabša je kvaliteta beljakovin v hrani, višji % beljakovin mora vsebovati hrana!

In tako velja pravilo: Pomembna je kvaliteta in ne količina (%) beljakovin v hrani za pse!

Diete z visoko ali nizko vsebnostjo beljakovin
Hranjenje z dieto z visoko ali nizko vsebnostjo beljakovin za preprečevanje in obvladovanje določenih bolezni je predmet razprave v veterinarski prehrani. Diete z nizko vsebnostjo beljakovin se lahko priporočajo pri določenih stanjih za zmanjšanje količine amoniaka, ki je prisoten v telesu. Amoniak je strupen za tkiva in celice ter nastane kot stranski produkt razgradnje beljakovin. Amoniak se nahaja v številnih mestih v telesu, vendar ga je 90 % v ledvicah in jetrih.

Zmanjšanje celotnega vnosa beljakovin in neesencialnih aminokislin lahko pomaga zmanjšati obremenitev teh organov. Najbolje je, da se posvetujete s svojim veterinarjem, če razmišljate o beljakovinski dieti zaradi stanja vašega psa.

Delite s prijatelji na: