Srčna glista pri psih />

16/07/2021

Zdravje, Zanimivo

Srčna glista je parazit, ki lahko resno ogrozi zdravje psov. Čeprav je dolgo veljalo, da so najbolj ogroženi psi, ki živijo ob morju in tisti, ki tja odhajajo na dopust, se bolezen vse bolj pojavlja tudi v drugih delih Slovenije. Bolezen, ki jo povzroča omenjeni parazit imenujemo dirofilarioza, prenašajo jo komarji ki so vmesni gostitelj. Kljub izrazu srčna glista je dirofilarioza predvsem bolezen pljuč.

Že nekaj let velja za zmotno prepričanje, da lahko pes okužbo dobi samo v krajih blizu morja, čeprav drži, da je tam najbolj pogosta - posebej na Krasu, v Istri in Dalmaciji. Zaradi podnebnih sprememb v zadnjih desetletjih se prenašalci (komarji) selijo vse bolj na sever, kjer imajo enako dobre pogoje za življenje, kot nekoč samo ob morju in skupaj z njimi se selijo tudi okužbe.

Pes se torej okuži s pikom komarja, ki ima infektivne oblike ličink v slini. Večina psov več mesecev ali celo let ne kaže kliničnih znakov okužbe, razen v primerih obsežne okužbe z zajedalci. Samice parazita ležejo ličinke, ki se nahajajo v krvnem obtoku. Ličinke preidejo v krvne žile in se po približno 6 mesecih razvijejo v odraslega parazita, ki parazitira v srcu in večjih pljučnih žilah. Parazit je podoben "špagetu", ki je lahko velik tudi do 35 cm, v pasjem telesu pa lahko preživi tudi do 7 let.

Nevarnost okužbe je največja od pomladi do jeseni, ko so komarji najbolj aktivni. Odrasle gliste, ki živijo v desni polovici srca in pljučni arteriji lahko povzročijo motnje v delovanju jeter in ledvic ter odpoved srca. Močno okuženi psi največkrat umrejo zaradi shiranosti ali po napadu zelo oteženega dihanja. Zelo pogosto pride tudi do pljučne embolije, ko odmrli odrasli paraziti zamašijo žile v pljučih, kar lahko vodi v pogin.

Znaki okužbe psa s srčno glisto

Na začetku okužbe oziroma v fazi okužbe z ličinkami psi ne kažejo posebnih znakov, dokler se ličinke ne razvijejo v odrasle srčne gliste. Prav tako se znaki ne pokažejo pri vseh okuženih psih. Ob napredovanju bolezni lahko opazite pri psu:

•    občasno pokašljevanje,
•    hitro utrujenost,
•    izgubo apetita,
•    oteženo dihanje,
•    hujšanje,
•    pospešen srčni utrip,
•    apatičnost,
•    nabiranje tekočine v trebuhu.

Kako preprečiti okužbo s srčno glisto?

Okužbo s srčno glisto lahko učinkovito preprečite z uporabo ustreznih zdravil. Najbolj ogroženi so psi, ki živijo ali potujejo na ogrožena območja (Primorje, Mediteran). Bolj ogroženi so kratkodlaki psi in psi, ki živijo na prostem. Psi s kratko dlako so pikom komarjev bolj izpostavljeni. Ker so komarji najbolj agresivni ponoči, najbolj ogrožajo zdravje zunanjih psov.

Preventiva je enostavna, varna in cenovno ugodna v primerjavi s samim zdravljenjem. S preventivnimi zdravili uničujemo do mesec dni stare ličinke filarije. Na trgu obstajajo različni pripravki, ki preprečujejo razvoj bolezni: cepivo, tablete, kapljice. Pred pričetkom apliciranja izbranega zdravila strokovnjaki priporočajo, da lastniki opravijo test okužbe psa s srčno glisto. Če psa ne testirate na okužbo in je okužen, bo zdravilo uničilo le ličinke, ne pa tudi odraslih zajedavcev.

Zgodnje odkritje bolezni vodi v uspešno ozdravitev

Bolezen se lahko zdravi, vendar je uspešnost zdravljenja odvisna od zgodnjega odkritja. Prej bo ugotovljena bolezen, bolj uspešno bo zdravljenje. Če pa se je bolezen razvila že do zadnjega stadija, zdravljenje običajno ne pomaga oz. je za psa zelo nevarno. 

Delite s prijatelji na: