Hrana za pse brez žit – trend ali prava izbira? />

Sedaj že vrsto let v pasjem svetu opažamo trend, ki narekuje izbiro pasje hrane brez žit. Žita so postala sporna beseda v svetu pasje prehrane in zavedni lastniki se ob njihovi omembi kar zdrznejo, se pripravijo na umik in pospravijo denarnice!
Pa so žita v pasji prehrani res tako slaba? Se jih izogibamo z razlogom ali je to le zvita marketinška poteza?

Psi kot vsejedci
Psi so genetsko izjemno podobni svojim prednikom, volkovom. Z njimi si razen izgleda in temperamenta delijo večino fizioloških karakteristik, kot na primer ostre plenilske zobe, ki jih je narava zasnovala za učinkovito trganje plena. Njihov prebavni sistem je krajši, kot pri rastlinojedih živalih in je prilagojen prebavljanju mesa in kosti. Torej so mesojedci? Ne tako hitro! Psi so sposobni prebavljati tudi ne-mesne vire hrane – to sposobnost so pridobili skozi tisočletja koevolucije s človekom, saj so se prehranjevali z ostanki človeške hrane.

Mnogi zagovarjajo teorijo, da je prav ta pasja prilagodljivost ključna pri razvoju tesne vezi med ljudmi in psi! Prebavijo lahko ogljikove hidrate in drugo rastlinsko hrano, vendar pa seveda najraje posežejo po mesni hrani. Če preslikamo na volka – večina njegove diete prestavlja mesni plen, vendar se z veseljem popasejo tudi po gozdnem jagodičevju, pojedo zrelo sadje, travo in zelišča.
Eden najpomembnejših vidikov tega, kar vsi jemo, je prebavljivost – z drugimi besedami – to, kar jemo, naše telo dejansko izkoristi in prebavi na koristen način.
Naši udomačeni hišni ljubljenčki ne morejo vedno zlahka absorbirati čistih beljakovin, ki se pogosto oglašujejo kot glavna sestavina diet v divjini, kar lahko povzroči prebavni stres, kot so napenjanje, zaprtje, Povečan volumen blata, Slaba konsistenca blata in neprijeten vonj.
Večina bi se strinjala, da ko moramo pobrati kakce svojega ljubljenčka, je zadnja stvar, ki si jo želimo, smrdljivi, lepljivi iztrebki! Kar si želimo za zdravje naših hišnih ljubljenčkov, je prehrana, ki je lahko prebavljiva in izkorišča hranila, s katerimi jih hranimo.

Hrana z žitaricami
Ko rečemo "navadna pasja hrana", preprosto mislimo na pasjo hrano, ki vsebuje žita. Pasja hrana z žiti je še vedno priljubljena izbira med številnimi lastniki. Vendar kaj pa se šteje za žita v pasji hrani? Če podrobneje pogledate deklaracijo hrane za pse, boste morda videli kombinacijo nekaj od naslednjega: pšenica, koruza, ječmen, oves, rž, riž, soja.
Pomembno je omeniti, da pasja hrana brez glutena izključuje žita, ki vsebujejo gluten, kot je pšenica. Lahko pa vključuje druga žita, kot sta koruza in riž.

»Kakšnemu namenu služijo žita?«
Zdaj, ko poznate nekaj bolj priljubljenih žit, ki jih najdemo v hrani za pse, se morda sprašujete: »Kakšnemu namenu služijo žita?«

Čeprav nekateri menijo, da so nebistvena, so žita pravzaprav odličen vir hranil, kot potrjujejo številne znanstvene raziskave. Zagotavljajo ogljikove hidrate, ki vašemu psu dajejo energijo in vlaknine za spodbujanje prebave. Žita vsebujejo tudi esencialne hranilne snovi, kot so beljakovine in linolna kislina, esencialna maščobna kislina za pse.
Pšenični gluten je dragocen vir beljakovin, ima nizko vsebnost nasičenih maščob, holesterola in natrija ter ima profil aminokislin, ki je komplementaren profilom mesnih beljakovin, kar omogoča prehransko natančnost – zato ga lahko najdemo v večini izključno veterinarskih diet. Lahko ste prepričani, da so v ozadju prednosti pšenice in pšeničnega glutena leta raziskav in sta lahko idealna sestavina za posebne zdravstvene potrebe psov vseh starosti, oblik in velikosti!

Vsaka hrana za pse, narejena brez pšenice, koruze, riža in drugih žit, se šteje za hrano "brez žitaric". Psi še vedno potrebujejo ogljikove hidrate za energijo. Tako hrana za pse brez žitaric uporablja alternativne vire ogljikovih hidratov, kot sta krompir in grahova moka.

Obstaja mit, da žitarice povzročajo alergije, ki pa ga veterinarska medicina ne podpira. To ni tako. Dejstvo je, da je resničnih alergij na hrano pri psih izjemno malo, škodljive snovi pa običajno niso žita. Alergije na žita pri psih so pravzaprav tako redke, da prizadenejo manj kot en odstotek psov. Večja je verjetnost, da bodo alergični na beljakovine, kot sta govedina ali piščanec. Če sumite, da ima vaš pes alergijo na hrano ali preobčutljivost, vam priporočamo, da poiščete vir s svojim veterinarjem. Pomagajo vam lahko prepoznati morebitne alergije ali občutljivosti in priporočijo terapevtsko dieto, da se izognete alergenom. To bo zagotovilo, da bo vaš pes še naprej dobival hrano, ki jo potrebuje.

Za nekatere pse obstajajo slabosti pri hranjenju s hrano za pse brez žitaric. Mnogi ljudje domnevajo, da brez žitaric pomeni malo ogljikovih hidratov, vendar temu ni tako. Pravzaprav je v nekaterih pasjih hranah brez žit več alternativnih virov ogljikovih hidratov, kot sta krompir in grah. To lahko povzroči prekomerno povečanje telesne mase.

Agencija FDA preučuje vpliv hrane brez žitaric na zdravje živali

Agencija FDA (Food and Drug administration USA) že vrsto let preiskuje možne povezave med pasjo srčno boleznijo in prehrano – zlasti dieto za pse brez žit. Za lažje razumevanje smo zbrali informacije, ki jih morate vedeti.

Zakaj FDA preiskuje pasjo hrano brez žitaric? Navsezadnje je ohranjanje zdravja naših psov bistveno za nas in vemo, da lahko prehrana močno vpliva na dobro počutje psa. Dr. Jerry Klein, glavni veterinarski uradnik AKC je povedal o tekoči preiskavi FDA naslednje: "FDA raziskuje potencialno prehransko povezavo med pasjo razširjeno kardiomiopatijo (DCM) in psi, ki jedo določeno pasjo hrano brez žitaric. Zaskrbljujoča živila so tista, ki vsebujejo stročnice, kot so grah ali leča, druga semena stročnic ali krompir, ki so navedene kot primarne sestavine. FDA je začela preiskovati to zadevo, potem ko je prejela poročila o DCM pri psih, ki so jedli te diete v obdobju od mesecev do let. DCM sam po sebi ni redek pri psih, vendar so ta poročila nenavadna, ker se je bolezen pojavila pri pasmah psov, ki običajno niso nagnjeni k tej bolezni. Med 1. januarjem 2014 in 30. aprilom 2019 je FDA prejela 524 prijav DCM (515 psov, 9 mačk), večina poročil pa je bila predložena po prvem javnem opozorilu FDA julija 2018. Skupno število prizadetih hišnih ljubljenčkov je večje od 524, ker so nekatera poročila vključevala gospodinjstva z več hišnimi ljubljenčki."

Katera hrana je potem prava za vašega psa?

Žit v pasji hrani se zatorej ni treba izogibati na vsak način, potrebno pa je preveriti sestavo hrane in se vanjo nekoliko bolj poglobiti. Pri izbiri hrane je potrebno pretehtati več različnih vidikov, ne le tega, ali hrana vsebuje žita ali ne. Ali mojemu psu taka hrana odgovarja ali ima težave s prebavo, dlako, kožo in srbečico? Jo rad jé ali jo le s težavo pozoblje? So sestavine kvalitetne, hrana vsebuje veliko mesa, ali žitarica predstavlja volumensko večino in jo najdemo že na prvem mestu med sestavinami?

Vsi si za svojega ljubljenčka želimo kvalitetno hrano, vendar pa tudi tukaj, kot v toliko drugih življenjskih odločitvah, ne smemo slepo slediti množici in moramo vsako našo odločitev skrbno pretehtati in se o njej podučiti.

Delite s prijatelji na: