Iztrebek je pokazatelj zdravja psa />

30/03/2022

Zdravje, Zanimivo, Novice

Iztrebljanje je pri psih obvezen del vsakdana. Netipični iztrebki nakazujejo zdravstvene težave, glede na količino, barvo, gostoto in vonj pa lahko sklepamo tudi, kaj je pes pojedel. Tako lahko namreč hitreje prepoznate tudi morebitne spremembe v zdravju svojega psa. Že hiter pogled na pasji iztrebek vam lahko razkrije marsikaj o zdravstvenem stanju vašega štirinožnega prijatelja.

Kakšen je normalen iztrebek je težko reči, saj je pri vsakem psu malo drugačen. Pomembno je predvsem, da opazimo, ko je iztrebek drugačen od tistega ponavadi, saj lahko sprememba nakazuje bolezen oziroma zdravstveno težavo. Občasni iztrebki s sluzjo ali celo malo krvi in druge spremembe ne pomenijo takoj bolezni. Na težave kažejo, če je sluzi ali krvi zelo veliko, ali je blato spremenjeno več kot nekaj dni. V tem primeru peljimo psa k veterinarju. Če ima pes težave z iztrebljanjem, ali so iztrebki nenavadni, je to lahko tudi odraz spremembe v prehrani. Hrana ne sme biti pokvarjena ali namenjena drugi živalski vrsti.


Kaj nam pove barva iztrebka?

Prvi pokazatelj spremembe zdravstvenega stanja je barva blata. Če boste opazili, da je njegovo blato izredno svetlo, ima morda težave z jetri. Črni iztrebki so lahko temne barve zaradi nečesa iz hrane, ali pa morda krvavi skozi želodčno sluznico ali sluznico tankega črevesja. Pokazatelj vnetij debelega črevesja ali krvavitev iz analnega področja so lahko na primer tudi primesi sveže krvi in sluzi v iztrebku. Velike količine kašastega blata nakazujejo težave s trebušno slinavko.

Krvavitev je lahko posledica driske ali zaprtja. Pes se pri poskusu iztrebljanja močno napenja, krvne žilice počijo in v iztrebkih opazimo sledi krvi. Kri v blatu pa lahko pomeni tudi zajedalce, alergije, raka, polipe oziroma izrastke na sluznici črevesja ali zaužitje nečesa ostrega in neprebavljivega, kar poškoduje črevesno sluznico. Velikokrat pa je to znak okužbe z bakterijami ali drugimi mikroorganizmi. V primeru, da je pes okužen s parvo virusom, ima tudi druge znake infekcije, kot so zaspanost, bruhanje, blato pa je v tem primeru tudi zelo močnega vonja. Beli iztrebki nakazujejo nezadostno delovanje trebušne slinavke. Vendar pa lahko tudi zdravi psi, ki so hranjeni s surovo hrano – mesom in kostmi, iztrebljajo trde ali mehke iztrebke, ki postanejo beli, ko se posušijo, nato pa razpadejo v prah. Oranžni ali zeleni iztrebki so redki in so največkrat posledica težav z žolčnim mehurjem. V primeru, da takšno barvo povzroči hrana, je stanje prehodno.


Kaj nakazujejo druge snovi v iztrebkih?

Normalno je, da v iztrebkih najdemo nekatere neprebavljene dele, kot na primer koruzo in druge žitarice. V primeru, da pogosto opazimo drugo neprebavljeno hrano, pa ima lahko pes alergijo, prebavne motnje ali drugo bolezen. Sluz na iztrebkih kaže na razdraženost ali vnetje črevesja, ki zaradi nekega motečega dejavnika, izloča sluz. Nastane lahko kot posledica zaužitja večje količine trave, kosti, palic... V iztrebkih lahko opazimo tudi gliste ali trakulje ter druge parazite. Kot zrna riža so videti segmenti trakulj, ki jih opazimo v iztrebkih, okoli zadnjika in v prostoru, kjer se pes zadržuje. Ko se posušijo, izgledajo kot rjav, sploščen riž. V primeru, da opazimo zajedalce v blatu, to pomeni, da jih je v črevesju že zelo veliko, zato je zaželeno večkratno vsakoletno testiranje in odpravljanje zajedalcev.


Trdi ali mehki iztrebki?

Kakec, ki je trd kot kamen, pomeni preveč surovih kosti, surove kože v hrani ali pomanjkanje vode ter zaprtje. Zaprtje je lahko posledica premajhne količine vode ali neustrezne preskrbe s hranili, pogosto pa so vzrok tudi tujki, kot so žogice, kosti, igračke in drugi predmeti, ki mehansko zaprejo pot potujoči prebavljeni hrani. Mehki iztrebki so lahko popolnoma normalni. Driska je posledica spremembe v prehrani, intolerance in alergije na določene snovi v hrani, pokvarjene hrane, strupa, tujka, okužbe z mikroorganizmi, paraziti in nekaterih bolezni.


Okužbe nevarne ljudem in živalim

Pasje iztrebke je priporočljivo pobrati še zaradi enega zdravstvenega razloga. Za človeka in druge živali so iztrebki lahko tudi nevarni. Ob stiku s pasjim iztrebkom se lahko ljudje okužimo s tako imenovanimi zoonozami. Gre za nalezljive bolezni, ki se z živali prenašajo na človeka. V človeško telo zaidejo na različne načine: z vdihavanjem, zaužitjem, skozi kožo … Med pogoste zoonoze, ki jih najdemo pri psih in mačkah, sodi tako imenovana toksokarioza, ki jo povzroča glista Toxocara canis. Glistavi domači ljubljenčki z iztrebki izločajo številna mikroskopsko majhna jajčeca glist. Tovrstnim okužbam so izpostavljeni zlasti naši najmlajši. Se pa s to boleznijo lahko okužijo tudi odrasli, na primer ob zaužitju slabo očiščene hrane ali s pitjem vode, ki je bila v stiku s pasjimi iztrebki. Po zaužitju se v prebavilih razvijejo ličinke, ki potujejo v različne organe, kot so jetra, pljuča, lahko tudi oko. To nato privede do lokalnih vnetij, oteženega dihanja, resnih motenj vida…


Pasji kakci niso tema, o kateri vsi radi govorimo. Vendar pa so dober pokazatelj splošnega zdravja vašega psa. Zgodnje odkrivanje znakov spremembe zdravstvenega stanja pomaga zagotoviti, da bodo kužki ostali zdravi.

Delite s prijatelji na: