Toplotni udar pri psu />

07/07/2022

Zanimivo, Nasveti, Novice

Večina se nas veseli poletnih počitniških dni. Vendar pa visoke temperature, žgoče sonce in neusmiljena vročina pri psih velikokrat privedejo do neprijetne poletne nadloge, toplotnega udara.

Toplotni udar je življenje ogrožajoče stanje, pri katerem pride do prekomernega dviga telesne temperature, kar lahko vodi v šok, odpovedi organov in celo smrti. Pes, pri katerem se razvijejo znaki toplotnega udara, potrebuje takojšnjo veterinarsko pomoč.

Psi so bistveno bolj občutljivi na vročino kot ljudje. Za razliko od nas, ki se ohlajamo s potenjem preko celotne telesne površine, imajo psi gost kožuh in v koži nimajo žlez znojnic. Le nekaj znojnic je na spodnji strani šapic, kar ne prispeva veliko k ohlajanju telesa. Psi se hladijo in uravnavajo telesno temperaturo predvsem z oddajanjem toplote s sopenjem, pri čemer vdihnejo hladnejši in bolj suh zrak skozi smrček ter izdihnejo topel in vlažen zrak skozi gobček.

Že pri zunanji temperaturi 22–25°C psi zmanjšajo telesno aktivnost in iščejo prostor za počitek v senci ali na hladnih tleh. Pri zunanji temperaturi nad 28–30°C mehanizmi ohlajanja ne zadoščajo več in telesna temperatura začne naraščati. Če torej temperatura okolja preseže meje pasjega mehanizma ohlajanja, lahko pride do pregrevanja in toplotnega udara.

Prvi znaki pregrevanja so močno sopenje, povečano slinjenje, notranja stran uhljev je vroča in pordela, vrat je pogosto iztegnjen, jezik visi daleč iz gobca, nemir, živčnost ali celo panika.

Če se pes ne more umakniti na hladno in z močnim sopenjem ne uspe znižati telesno temperaturo, se telesna temperatura dvigne in pride do toplotnega udara, kar se kaže kot hitrejše in plitvejše dihanje, hitro bitje srca, aritmije, močna pordelost sluznic in jezika, apatičnost, nekoordinirano gibanje, motnje ravnotežja, lahko pride do bruhanja in (krvave) driske ter dviga telesne temperature nad 41°C.

Takoj ko opazite znake pregrevanja psa, ga takoj prestavite v hladen, senčen prostor in ga začnite ohlajati. Z ohlajanjem vedno začnite pri tačkah in nato postopoma nadaljujte preko spodnjega dela trebuha, ledvenega področja do vratu in zatilja. Hladite s tekočo hladno ali mlačno vodo, pri čemer je pomembno, da ne uporabite ledeno mrzle vode. Primerne so tudi mokre mrzle brisače, s katerimi pokrijete psa, vendar jih morate zaradi hitrega segrevanja pogosto menjavati. Psu lahko ponudite piti mlačno vodo, vendar le če je sposoben piti samostojno.

Poskrbite, da boste tako vi kot vaš kuža prijetno preživeli vroče poletne dni. Na sprehod se odpravite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer in se izogibajte opoldanski vročini. Psu zagotovite senco in umik na hladno ter poskrbite da bo imel vedno na voljo dovolj sveže pitne vode. Psa NIKOLI ne puščajte v avtomobilu, tudi če stoji v senci in je vaša odsotnost kratka.

Delite s prijatelji na: