10 najbolj lenih pasem psov />

13/12/2021

Zdravje, Zanimivo, Novice

Na kaj pomislite, ko slišite besede leni pes? Morda si predstavljate znani prizor psa, ki išče najbolj mehko mesto v sobi, ga popraska ravno prav, obrne nekaj krogov in se spusti za prijeten štiriurni dremež. Ali pa je to klasična podoba povešenega starega psa iz animiranega filma Dama in potepuh, ki se preteguje na trdi leseni verandi.
Če iščete smešno lenega psa boste morda želeli svojo pozornost usmeriti na eno od naslednjih pasem. Predstavljamo vam nekatere najbolj lene pasme psov na planetu.

10. Great Dane - Nemška doga
Morda so to ena največjih pasem psov, vendar to ne pomeni, da imajo velike zahteve glede gibanja. Čeprav ne potrebujejo toliko gibanja kot številne druge pasme njihove velikosti, so še vedno znani po igrivosti in trapavosti, zato jih bo treba doma ustrezno zaposliti.


9. English bulldog - Angleški buldog
Angleški buldog je pasma, ki je zlahka prepoznavna in znana po nizkih zahtevah glede gibanja. Če pogledamo čokato postavo angleškega buldoga, je precej očitno, da namesto da bi lovili žogo, si raje najdejo prostor za ležanje in tišino zapolni z glasnim smrčanjem, ki se izliva iz njihovega »potlačenega« brahicefalnega obraza.


8. Francoski buldog
V opisih pasem so Francoski buldogi pogosto opisani kot poslušni, lahkotni in tihi, z minimalnimi potrebami po vadbi. Po navadi so očarljivi, igrivi, zelo ljubeznivi in pogosto odlični družinski ljubljenčki; so pa tudi pasma, ki je nagnjena k številnim zdravstvenim težavam.


7. Shih Tzu
Poleg čivave in maltežanov se Shih Tzu pogosto omenja kot umirjena pasma, ki ne mara nič drugega kot družiti se s svojim lastnikom in uživajo v spodobnem sprehodu. Kljub temu se ti kužki lahko štejejo za lene le v primerjavi s terierji in drugimi hitrimi pasmami psov. Živahnejši so v primerjavi s težko kategorniki na tem seznamu. Pogosto so izjemno družabni, uživajo v družbi otrok in drugih psov ter so prilagodljivi in inteligentni.


6. Hrt
Da se bo hrt znašel na seznamu najbolj lenih pasem psov verjetno niste pričakovali, saj so hrti znani po svoji dirkalni sposobnosti. Je pa res – večina teh ubogljivih kužkov bi raje stegnila noge ob ognju, kot pa tekla po stezi.
Pasma hrt velja za na splošno zelo nizkoenergijsko pasmo, saj so precej veliki in lahko tečejo izjemno hitro, vendar pa le na krajše razdalje. Zadovoljni so s kratkim dnevnim sprehodom in imajo radi družbo, saj veselo čakajo, da se večji del dneva lahko stiskajo s svojimi lastniki. Zaradi tega so kljub njihovi velikosti primerni za bivanje v stanovanju.


5. Bulmastif
Še ena zelo velika pasma, ki jo gravitacija pretirano moti. Če boste dobili enega od teh psov, boste morda želeli kupiti tudi dodaten kavč. Ta ogromna pasma psa je znana po nezahtevni vadbi in pogosto se nam zdi, da je rahlo lena. Paziti pa je treba, da si njihovega lenobnega poležavanja ne privoščijo preveč, saj so lahko nagnjeni k prekomerni teži. Kljub svoji zastrašujoči velikosti so izjemno zvesti in ljubeči do svoje družine.


4. Chow Chow
Te pse včasih opisujejo kot križanec med levom in medvedom (ki vso zimo prezimuje), s temperamentom hišne mačke (spi 25 ur na dan). S takšnim rodovnikom ni čudno, da to niso najbolj energični psi. Ta edinstvena in redkejša pasma je znana po tem, da je zelo zvesta svojemu lastniku, na splošno mirna in nima velikih zahtev glede gibanja. Vendar na splošno niso primerni za lastnike psov začetnikov.


3. Bernardinec
Bernardincem ne morete očitati, da so leni. Tudi vi bi bili leni, če bi ves čas hodili naokoli s tako udobnim plaščem. Nežni velikani so po navadi ljubeči, zvesti in mirni. Čeprav je treba biti previden zaradi njihove velikosti, so pasma, ki je običajno zelo dobra pri otrocih. Še vedno imajo zmerne potrebe po vadbi, potrebujejo dostojne sprehode, vendar glede svojih fizičnih potreb niso tako zahtevni kot nekateri psi velikih pasem.


2. Bassett Hound
Dolgo telo s kratkimi nogami in z nekoliko povešeni ušesi, Basset-i zagotovo izgledajo kot zelo lene živali. Tako kot vsi psi lahko dobijo izbruhe energije, še posebej, ko so na poti majhna bitja. Preostanek časa z veseljem lovijo bitja v sanjah. Po navadi so nežni in sproščeni ter nimajo visokih zahtev za vadbo. Na splošno bo zadostoval nežen dnevni sprehod z obilico vohanja, glede na njihove lastnosti vonja.


1. Novofundlandec
Novofundlandec je pogumen, predan, zvest in ena izmed najbolj prijaznih pasem. To je pes, ki je izjemno navezan na svojo družino. Novofundlandci, še eni izmed nežnih velikanov, potrebujejo veliko spodbude za vadbo. Pravzaprav je spodbuda verjetno podcenjena. Ti psi so tako leni, da se morda preprosto nočejo premakniti, kar je težava, ko govorimo o 100-kilogramskem psu.

Delite s prijatelji na: