PREDSTAVITEV PASME: TIBETANSKI MASTIF />

23/08/2022

Zanimivo, Nasveti, Novice

Tibetanski mastifi so močni, dobro grajeni velikani. Ti psi z resnim pogledom združujejo silovito moč z žilavostjo, ki jim omogoča delo v vseh podnebjih. Ti samostojni in spoštovani tibetanski mastifi so zelo zvesti svoji družini in varujejo svoje ozemlje.


Njegova domovina je Tibet in spada med starodavne pasme. Prvič je bil omenjen leta 1121 pred našim štetjem.

Popotnik Marco Polo ga je opisal: »visok kot osel, z glasom kot lev«. Uporabljali so ga kot čuvaja svetega mesta Lhasa in družabnika. V času okupacije Tibeta je pasma skoraj izumrla. V sedanjem času je Tibetanski mastif poznan kot čuvaj in družabnik.

Po zunanjosti je Tibetanski mastif izredno velik, močan in skladno grajen pes, ki vzbuja spoštovanje. Dlaka je srednje dolga in ravna, včasih rahlo valovita. Podlanka je gosta in kratka. Okoli vratu tvori bogat ovratnik, ki je pri samcih izrazitejši. Dovoljene barve in kombinacije barv so: črna, z ali brez bele lise na prsih, črna s svetlorjavimi ožigi, kovinsko siva, kovinsko siva s svetlimi ožigi. Nega ni zahtevna, zadošča tedensko krtačenje in kopanje po potrebi.

Tibetanski mastif je po zunanjosti izredno velik, močan in skladno grajen pes. V povprečju samci dosežejo višino od 65 cm naprej, samice pa od 62 cm dalje. Telesna teža se pri samcih giblje med 60 in 90 kg, pri samicah pa med 55 in 85 kg.


Kakšen je njegov karakter in temperament?

Po naravi je Tibetanski mastif zelo umirjen, dober čuvaj, ima visok prag vzdraženja, inteligenten, samozavesten, zelo samostojen, uravnovešen. Sam odloča, kdaj mora posredovati ob ogroženosti njegove družine. Pri učenju hitro dojema, ne mara pa dolgotrajnega učenja. Pri vzgoji zadošča osnovno šolanje. Lastnika in ostale družinske člane ima zelo rad, vendar pa je pri igri z otroki potreben nadzor odrasle osebe. Odnos do drugih živali je zelo dober in sprejema tudi tuje živali.

Tibetanski mastif je zelo zaščitniška in nezaupljiva pasma, zato potrebuje odločnega in discipliniranega vodjo, ki bo uspešno usmerjal pasji nagon in preprečil pasjo posesivnost in teritorialnost. Idealno okolje za njegovo bivanje je velik ograjen prostor, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju in se v njem obnaša zelo mirno.

Potrebuje veliko sprehajanja in druženja z družino. Ni primeren za lastnika, ki pričakuje popolno podrejanje psa. Poleg tega mora biti lastnik umirjen in čustveno stabilen, imeti mora veliko mero potrpljenja in časa. Pri vzgoji je potrebna pozitivna motivacija.

Kakšne zdravstvene težave so značilne zanj?

Pasma je nagnjena k displaziji kolkov, boleznim ščitnice, problemom s kožo ter vnetjem ušes.
Ker ti psi pozno dozorijo, šele pri dveh letih ali pozneje, morate biti vsaj prvi dve leti zelo pazljivi in psa fizično ne preveč obremenjevati, saj pretirana aktivnost slabo vpliva na njegove sklepe.

Pasma se lahko zaradi poznega razvoja v zrelih letih srečuje s težavami sklepov in mišic.
Da bi tovrsten problem omilili je pomembno, da psu namenite kvalitetno pasjo hrano z zadostno količino potrebnih vitaminov in mineralov, ki bodo kosti utrdili in preprečili morebitne poškodbe.

Namig za hranjenje

Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.

Imate mladička? Preverite tu>>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >>
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>

Imate tudi vi to pasmo? Zaupajte nam, kakšno je življenje s tem čudovitim hišnim ljubljenčkom, veseli bomo tudi vaše fotografije.

Delite s prijatelji na: