Psi ne razumejo le, kaj rečemo, temveč tudi, kako to rečemo />

22/07/2022

Novosti, Zanimivo, Novice

Nedavno izpeljana študija je pokazala, da psi ne razumejo le, kaj rečemo, temveč tudi, kako to rečemo. Ko svojemu psu rečeš "Priden kuža!" ko se umakne na pravo mesto ali vzame žogo, ki ste jo vrgli, je videti srečen, da vas je tako zelo osrečil.

Medtem ko lastniki psov že vedo, da imajo besede, ki jih izrečemo, in način, kako jih izrečemo, velik vpliv na naše ljubljenčke, znanost zdaj dokazuje, da je to res.

Prelomna študija, ki jo je izvedla madžarska raziskovalna skupina in je bila objavljena v reviji Science (https://www.science.org/content/article/video-your-dog-understands-more-you-think), poroča, da psi, tako kot ljudje, uporabljajo levo hemisfero njihovih možganov za obdelavo besed, desno možgansko poloblo za obdelavo intonacije, pohvala pa aktivira center za nagrajevanje psov le, če se besede in intonacija ujemajo. Z drugimi besedami, če rečete "priden kuža" z nevtralnim tonom glasu, se vaš pes na to ne bo odzval enako, kot če bi rekli te iste besede, vendar z bolj veselim značajem.


Torej, kako natančno so raziskovalci našli te dokaze?

Za namen raziskave je ekipa raziskovalcev usposobila 13 psov, da so popolnoma nepremično ležali v skenerju možganov fMRI. fMRI je zagotovil neinvaziven, neškodljiv način merjenja pasjih možganov. "Izmerili smo možgansko aktivnost psov, ko so poslušali govor svojega trenerja," je v objavi povedala Anna Gábor, doktorska študentka in avtorica študije. "Psi so slišali pohvalne besede v pohvalni intonaciji, pohvalne besede v nevtralni intonaciji in tudi nevtralno konjunkcijo besede, zanje nesmiselne, v pohvalnih in nevtralnih intonacijah. Iskali smo predele možganov, ki so razlikovali med smiselnimi in nesmiselnimi besedami oziroma med pohvalnimi in nepohvalnimi intonacijami."

V sporočilu za javnost so zapisali, da se tako kot človeški možgani tudi pasji možgani odzivajo učinkoviteje, "če se besede in intonacija ujemajo." To razodetje ne samo podpira spoznanja, da lahko psi razumejo jezik in imajo čustvene odzive kot mi, ampak da je jezik sam konstrukt. "Kar dela besede edinstveno človeške, ni posebna nevronska sposobnost, ampak naš izum njihove uporabe," so še pojasnili.

Številni strokovnjaki poudarjajo, da imajo psi sposobnost razumevanja kratkih besed in besednih zvez, ki jih poznajo (kot je "pridi" ali "sedi in ostani"), vendar bolj zapleten jezik ali "nesmiselne besede" nanje ne bodo vplivale. Kljub temu bo reakcija, tako kot pri ljudeh, ko se osvetli del možganov z mehanizmom nagrajevanja, zelo različna.


Študija dokazuje, kaj toliko lastnikov in trenerjev psov že ve o jeziku in učinku, ki ga ima na njihove pasje spremljevalce. To je pravi dokaz, kako je nagrajevanje lahko dobra, pozitivna interakcija med lastnikom in psom.

Delite s prijatelji na: