Vitamini in dodatki za pse: spoznajte dejstva />

27/10/2021

Izdelki, Zdravje, Nasveti, Novice

Prehranska dopolnila ali vitamini postajajo trend in tako ti proizvodi postajajo priljubljeni tudi kot dodatki k prehrani psov. Prehranska dopolnila moramo izbirati njihovemu namenu primerno, saj se poleg vsakodnevnega ali ne-vsakodnevnega stresa potrebe po različnih hranilih spreminjajo tudi glede na fizično aktivnost, razlike v presnovi oziroma metabolizmu, različnih bolezenskih stanjih in okrevanjih po poškodbah ali bolezni.

Prehranska dopolnila živalim ne omogočajo le večjega vnosa posameznih vitaminov in mineralov, ampak jim tako lahko ponudimo različna zdravilna zelišča, aminokisline in druge aktivne učinkovine (npr. L-karnitin, beta glukani, bioflavonoidi itd.), s katerimi okrepimo ali uravnotežimo imunski sistem, hormonski sistem, črevesje in presnovo.


Toda ali psi potrebujejo te vitamine in dodatke? In ali so sploh varni za njih?
Po mnenju številnih strokovnjakov so prehranska dopolnila živalim koristna, saj ne omogočajo le večjega vnosa posameznih vitaminov in mineralov, ampak jim tako lahko ponudimo različna zdravilna zelišča, aminokisline in druge aktivne učinkovine (npr. L-karnitin, beta glukani, bioflavonoidi itd.), s katerimi okrepimo ali uravnotežimo imunski sistem, hormonski sistem, črevesje in presnovo.

Tukaj smo vam pripravili odgovore na pogosto zastavljena vprašanja o vitaminih in prehranskih dopolnilih za pse.
 

1.    Ali moj pes potrebuje vitamine?
Večina psov prejme popolno in uravnoteženo prehrano - vključno s potrebnimi vitamini in minerali - iz komercialno predelane pasje hrane, navaja FDA. Psi, hranjeni z domačo prehrano, bodo morda potrebovali dodatke, vendar pa se je v tem primeru potrebno posvetovati z veterinarjem ali nutricionistom za pomoč pri določanju, kaj je potrebno, če sploh kaj.
 

2.    Ali je pri dajanju vitaminov mojemu psu kakšna nevarnost?
Če žival že uživa uravnoteženo prehrano in prejme velike odmerke nekaterih vitaminov in mineralov, so lahko le ti škodljivi, meni FDA in veterinarji. Preveč kalcija lahko povzroči težave z okostjem, zlasti pri mladičih velikih pasem; preveč vitamina A lahko poškoduje krvne žile in povzroči dehidracijo in bolečine v sklepih. Presežek vitamina D lahko psa spodbudi, da preneha jesti, poškoduje kosti in povzroči atrofijo mišic.
 

3.    Ali naj se pred dodatkom posvetujem z veterinarjem?
Vsekakor, svetujejo veterinarji. Simptomi, ki izgledajo kot artritis, kot je pes s šibkim zadnjim delom, so lahko namesto tega nevrološka težava. Slab izgled dlake lahko kaže na težave s kožo, presnovo ali hormone. Sestavine nekaterih dodatkov, kot so zelišča, lahko medsebojno delujejo z drugimi zdravili, ki jih žival jemlje. Vaš veterinar lahko oceni tudi, ali vaš ljubljenček potrebuje dodatek. Če jedo popolno in uravnoteženo prehrano ter so zdravi in nimajo težav, pravzaprav ne potrebujejo dodatkov.
 

4.    Ali prehranska dopolnila za pse delujejo?
Odvisno je od tega, za kaj se dodatek uporablja in kako je izdelan, pravijo veterinarji. Klinična preskušanja so redka. Težko je najti kakovostne dokaze za učinkovitost, a vendar študija iz leta 2007, objavljena v The Veterinary Journal, kaže, da so psi, zdravljeni z glukozamin-hondroitin sulfatom, po 70 dneh zdravljenja pokazali manj bolečine in večjo mobilnost. Maščobne kisline lahko pripomorejo k lepšemu videzu dlake in kože. Dodatki ribjega olja lahko tudi zmanjšajo vnetje, je pokazala študija, objavljena v American Journal of Veterinary Research. Antioksidanti, kot sta vitamina C in E, prav tako zmanjšujejo vnetje in pomagajo starajočim se psom s težavami s spominom. Vendar je potrebna previdnost pri priporočanju dodatkov, zlasti za mlade živali, ki se jim prehranska dopolnila dajejo že več let.
 

5.    Kako izbrati ustrezen dodatek?
• Preberite etikete. Poznajte ime sestavine, ki jo iščete, da vas ne bodo zavedli podobni zvoki. • Poiščite številko serije na izdelku, znak, da je podjetje registrirano za proizvodnjo teh izdelkov ter da ima urejeno preverjanje kakovosti.
• Na etiketi poiščite kontaktno številko podjetja. Pokličite in vprašajte, kdo je zasnoval recepturo izdelka, kakšno strokovno znanje ima in kako dolgo podjetje proizvaja prehranske dodatke.
• Povprašajte o nadzoru neodvisne organizacije, ki je preverila vsebino dodatka.
• Bodite previdni pri dajanju humanih dodatkov psom. Nekateri izdelki, kot je česen, so lahko nevarni za pse.
 

6.    Kaj pa dodatki v pasji hrani?
Preverite etiketo, kjer lahko preberete, koliko sestavine je dejansko v živilu. Nekatera hrana za odrasle pse vsebuje glukozamin/hondroitin, vendar zaradi EU predpisov, ki omejujejo količino, običajno to ni terapevtski odmerek. Druga hrana za pse lahko vsebuje rastlinske sestavine, kot so brusnice, ki preprečujejo okužbe sečil ali DHA za spodbujanje kognitivnega razvoja pri mladičih. Glede na standard učinkovitosti in varnosti, če gre za hrano za hišne ljubljenčke, velja večjo raven zaupanja.

Upoštevati je potrebno, da so prehranska dopolnila samo dopolnila in ne hrana, tako se je potrebno pred vsakim dodajanjem dodatkov obvezno posvetovati z veterinarjem, ki bo svetoval, kaj in koliko posameznega dodatka morda kuža potrebuje. Da prehranska dopolnila dosežejo učinek, jih je potrebno dodajati vsaj 2-3 mesece, zato je potrebna vztrajnost.

Delite s prijatelji na: