Predstavitev pasme: nemški ovčar />

31/07/2017

Izdelki, Zanimivo, Nasveti, Novice

Kdo ne pozna Komisarja Rexa? Verjetno smo tako mlajši kot tudi starejši vsaj enkrat pogledali to priljubljeno avstrijsko istoimensko nanizanko in bili navdušeni nad Rexovo iznajdljivostjo in pogumom. Tudi pasma nemški ovčar je postala zelo priljubljena po evropskih domovih. Danes vam želimo predstaviti, kaj je značilno za to pasmo.

Nemški ovčar je ena najbolj vsestranskih delovnih oziroma službenih pasjih pasem. Po vsem svetu ga uporabljajo kot čuvaja in lavinskega psa, odlično se obnese tudi kot policijski in vojaški pes kot vodnik za slepe ali kot pastirski pes. Poleg tega sodi med najbolj priljubljene človekove spremljevalce; svojemu gospodarju je neskončno zvest in vdan. Spada v skupino najbolj inteligentnih psov. Novih vaj in ukazov se uči hitreje od ostalih pasem. Ima veliko energije in ogromno željo ustreči vodniku, zato je izredno ubogljiv in primeren za šolanje.

V Nemčiji so nemškega ovčarja poznali že v 17. stoletju, sistematično pa so ga začeli vzrejati šele po letu 1880. Leta 1899 so določili standard pasme, ki v skoraj nespremenjeni obliki velja še danes. Nemški ovčar je bil sprva kmečki pes in so ga uporabljali za varovanje in zganjane živine ter za obrambo posesti. Ko so psi te pasme zlasti med prvo svetovno vojno dokazali svojo vsestransko uporabnost, so jih po vsej Evropi začeli uporabljati kot policijske pse in kot pse za reševanje. Ena glavnih prednosti nemških ovčarjev je poleg telesne moči tudi izjemna dojemljivost za šolanje. K njihovi priljubljenosti so veliko prispevale tudi vloge v zelo gledanih televizijskih serijah, kakršna je prav Komisar Rex. (Vir >>)

Življenjska doba te pasme je med 9 in 13 let. Samci Nemških ovčarjev dosežejo višino med 60 in 65 cm ter težo med 30 in 40 kg, samičke pa višino med 55 in 60 cm ter težo med 22 in 32 kg. Njihova barva je lahko črna z rdečerjavimi, rjavimi, rumenimi, vse do svetlo rumenimi ožigi, enotno črna ali siva. Dlaka je resasta, nepremočljiva krovna dlaka s pod dlako, kar se tiče nege ni zahtevna. So aktivni psi, zato potrebujejo vsakodnevno redno gibanje. Najpogostejši problemi z zdravjem so displazija kolkov in različna sklepna obolenja, zato sta telesna aktivnost in prehrana pri njih zelo pomembna dejavnika.

Kakšno hrano izbrati za nemške ovčarje? Če želite, da vaš kužek prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.

Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš kosmatinček odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate nemškega ovčarja s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >> 
Je vaš »Komisar Rex« starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>
 

Delite s prijatelji na: