Zakaj moj kuža grize les? />

04/04/2019

Zdravje, Zanimivo, Nasveti

Imate tudi vi zgrižena vrata, omare, kavč? Niste edini. Kužki zelo radi grizejo stvari. Potrebno jim je samo pokazati, kaj jim je dovoljeno in kaj ne. 

Psi grizejo pohištvo izključno zaradi tega, ker radi žvečijo oziroma grizejo stvari. Zato tudi velikokrat vidite psa, kako grize oziroma prežvekuje igrače, zato so tudi kosti in priboljški tako zanimivi pri kužkih. Težava pri grizenju lesa je ta, da les ni najbolj zdrav za vašega kužka. Čeprav je zelo pogosto, da kuža pride v stik z lesom, še posebej, ko se z njim igrate, ko mu mečete različne lesene palice, on pa vam jih skrbno nosi nazaj. Če ga boste odvadili od tega, verjemite, da vam bo vaš ljubljenček še kako hvaležen, če ne bo prišel tolikokrat v stik z lesom. Zakaj? Preberite v nadaljevanju.

Zakaj je les škodljiv za mojega kužka?


Obstajata dve težavi, če vaš kuža poje les. Prvič, majhni koščki lesa, ki ostanejo v njegovem gobčku, lahko povzročijo veliko škodo v njegovem gobčku in na njegovem požiralniku. Zato bodite izredno previdni, s katerimi igračami se vaš štirinožni prijatelj igra. Drugič, veliki kosi lesa lahko povzročijo še večjo škodo, kot je poškodovana sluznica, črevesje, skratka poškodujejo mu lahko notranje organe. 

Kako preprečim mojemu kužku, da bi grizel les?

Ključ do tega, da preprečite vašemu ljubljenčku grizenje in žvečenje lesa oziroma karkoli, kar ne želite, da bi vaš kuža dal v gobček, je, da odstranite vse stvari, igrače, ki so za njega nevarne. 

Razumljivo je, da boste to storili veliko težje, če živite kje v bližini gozda, saj bo vaš kuža, če se veliko sprehajate po gozdu oziroma če kar sam zaide vanj, zmeraj v stiku z lesom, kot so veje, lubje… Če imate ograjo okoli hiše, bo najlažje, če boste, ko boste kužka spustili ven, šli in pobrali vso “nesnago” okoli hiše. Tako se bo vaš kuža lahko brez skrbi igral. Ni potrebno, da zdaj vsaki dan hodite okoli hiše in iščete ter pobirate tudi tiste najmanjše vejice, če to storite tu pa tam, bo dovolj. Če se vaš kuža rad igra s palico, ki mu jo mečete, on pa vam jo nosi nazaj, bo najlažje, da to palico mogoče ovijete in tako vašemu štirinožnemu prijatelju preprečite, da pride v stik z lesom, in tako preprečite kakršnekoli poškodbe. 

Namesto palice igrača za “žvečenje”

Najboljša rešitev pa je sigurno ta, da vašega kužka navadite na igračo, ki je primerna za grizenje in žvečenje. Verjemite, če vam bo to uspelo, bo težava odpravljena. Velika verjetnost je, da vam v prvem poskusu ne bo uspelo. Poskusite z več različnimi igračami, ena mu bo sigurno odgovarjala. Pustite jih nekaj na dvorišču, in tako boste najlažje ugotovili, s katero se najraje igra. Sčasoma se bo navadil in bo les pustil pri miru.


Moj kuža še zmeraj “žveči”, grize les

Lahko pa se zgodi, da vaš kuža enostavno ne more brez lesene palice oziroma lesa. Poskusite palico namazati z nečim, kar vaš pes ne mara. Lahko poskusite tako, da mu takoj, ko zagrabi palico, poveste, da ne sme, pokažite mu, kaj lahko vzame in kaj ne. Vse to so načini, kako vašega štirinožnega prijatelja prepričati, da les ni dober in zdrav za njega. Najpomembneje je, da ste vztrajni. Sigurno vam to ne bo uspelo čez noč, bo pa to vsekakor imelo zelo pozitiven učinek na vašega ljubljenčka. 
 

Delite s prijatelji na: