Zakaj imeti dva kužka? />

14/02/2019

Zanimivo, Nasveti, Novice

Ste veliko zdoma? Je vašemu kužku dolgčas, ko vas ni? Potem je drugi kužek prava izbira, da se vaš kuža ne bo dolgočasil in bo imel, ko vas ne bo doma, družbo. Je pa seveda pomembno, da premislite, ali sploh lahko imate dva psa v vašem stanovanju. 

DRUŽABNOST IN SOCIALIZACIJA PSA


Če je vaš delovnik zelo dolg in preživite večino časa od doma, sta dva psa prava odločitev. Seveda, če imate zato doma primerne pogoje. Ko vas ne bo, se bosta kužka lahko igrala, kar bo jima krajšalo čas do vašega prihoda. Dolgočasenje kužka lahko pripelje do neprimernega obnašanja, kot je grizenje stvari, kopanje po dvorišču, pretirano lajanje. Ne samo, da družba drugega kužka prepreči neprimerno obnašanje, ampak lahko pomaga odpraviti tesnobo pri kužku. 

Biti lastnik dveh psov lahko prav tako vpliva na socializacijo psa, predvsem pri mladičih. Lahko odlično vpliva na čustveni razvoj. Če psi preživijo več časa v družbi drug drugega, se tako naučija obnašanja in ravnanja z drugimi živalmi in ljudmi.

VZORNIKI

Če ima en izmed vaših kužkov pomanjkanje samozavesti, je nesiguren sam vase, bo družba drugega psa, ki je nasprotje prvega, zelo dobro vplivala nanj. Samozavesten pes je lahko zelo dober vzornik drugemu kužku, ki je veliko bolj nesamozavesten, napadalen in ima nasploh zelo težki karakter. Pomembno pa je omeniti, da lahko dva psa, ki imata podoben nestrpen temperament, zelo negativno vplivata drug na drugega in lahko samo okrepita to vedenje. Podobno je pri agresiji oziroma napadalnosti. Če bo en pes agresiven, je velika verjetnost, da bo to prenesel tudi na drugega psa. 

DRUŽENJE Z LJUDMI


Dva psa pri hiši, pomenita večjo družabnost. Tudi za vas. Živali so lahko zelo velik vir udobja za ljudi. Če ste imeli težek dan, ste utrujeni, nerazpoloženi, vas bo vaš kuža hitro spravil v boljšo voljo. Lahko se cartate z njimi, se igrate in takoj se boste počutili bolje ter pozabili na vaše probleme. 
Imeti psa, lahko zelo koristi vašemu zdravju, saj zmanjšuje stres, zmanjšuje možnosti za možgansko kap ali srčni napad ter zmanjšuje holesterol in krvni tlak.

IZBOLJŠANJE DRUŽABNEGA ŽIVLJENJA ZA LASTNIKE

Več psov lahko spodbudi socializacijo pri lastniku. Psi imajo raje, da peljete vsakega posebej na sprehod, kar pomeni, da boste večkrat na dan šli na. Posledično pa je zelo velika verjetnost, da boste tako spoznali več ljudi. Vaš krog prijateljev se bo tako povečal. Več kot boste obiskovali trgovine za živali, veterinarje, pasje treninge, več ljubiteljev psov boste spoznali. 

PREMISLITE, ALI LAHKO IMATE DVA PSA?


Biti lastnik več psov lahko ima svoje prednosti, ima pa lahko tudi pomanjkljivosti. Razmislite o času, ki ga imate na voljo, ali boste utegnili poskrbeti za dva kužka, saj vas tudi oni potrebujejo, želijo, da se jim posvetite in z njimi preživite nekaj časa.
Če imate enega psa, to pomeni nekaj stroškov, pri dveh se to podvoji. Zato je potrebo zelo dobro premisliti, preden boste kupili drugega psa. 
Če je vaš pes napadalen in ima zelo nepredvidljivo vedenje, se lahko zgodi, da bo to vedenje prenesel na drugega psa, saj kužki spodbujajo vedenje drug drugega. 
Nikoli ne dovolite, da bosta psa sama, dokler ne boste povsem prepričani, da se razumeta. Če boste kupili oba psa naenkrat, je zelo majhna verjetnost, da se ne bi razumela, problem nastane, ko je en kuža že pri hiši in pripeljete novega. Prvi kuža bo sigurno vsaj na začetku ščitil svoj teritorij. 


Ne glede na to, ali imate enega ali več kužkov, verjamemo, da vam prav prijetno popestrijo vaš vsakdan in vam pričarajo nepozabne trenutke. 
 

Delite s prijatelji na: