Tako je izgledal škotski pes pred 4500 leti />

30/04/2019

Novosti, Zanimivo, Novice

Raziskovalcem je uspelo ustvariti 3D podobo psa, ki je živel pred 4500 leti na Škotskem. Podoba je tako realistična, da si jo skoraj želite pobožati.

Ta pes, čigar lobanja je bila najdena na neolitskem pokopališču na Cuween Hill na Orkneyskih otokih ob severovzhodni obali Škotskem, je presenetila znanstvenike, saj je zelo podoben volku, čeprav je bil verjetno udomačen.

Pes je bil velik škotski ovčar in je v nekaterih njegovih značilnostih spominjal na evropskega sivega volka.

Raziskovalci so povedali, da bi lobanja in rekonstrukcija lahko razkrili podrobnosti tako o ceremonialnih praksah in simbolnem pomenu psa v poznem neolitiku v Orkneyju, kot tudi o videzu domačih psov v tretjem tisočletju pred našim štetjem.

Ugotovili so, da dandanes imajo domači psi krajše obraze in več gnezdenih zob, večja ušesa, manjše možgane, krajše kodraste repe ter lažjo dlako kot divji volkovi.

Znanstveniki poznajo neolitskega psa že od leta 1901, ko so na pokopališču Cuween Hill odkrili 24 lobanj psov. Vendar pa je to prvič, da je ena od lobanj "oživela" s forenzično rekonstrukcijo.

Prejšnje raziskave na mestu Cuween Hill so pokazale, da so bili ostanki psov v grobni komori več kot 500 let po izgradnji prvotne grobnice, kar kaže, da so bili ti psi zakopani za ritualne namene, so dejali arheologi.

Da bi ustvarili natančen 3D model tega psa, so člani osebja postavili lobanjo v CT skener. To skeniranje jim je dalo dovolj podatkov za tiskanje 3D modela. Ta model nam daje fascinanten vpogled v to starodavno žival.

Psi so bili očitno pomembni v neolitskem Orkneyju. Ljudje so jih verjetno vzgajali kot izurjene hišne ljubljence in pse čuvaje, morda so jih celo naučili, kako naj čuvajo ovce. Mogoče so bili psi njihov simbol ali totem, kar bodo raziskovalci zagotovo še ugotavljali naprej in nam odkrivali, kaj se je dogajalo s pasmami v naši zgodovini.

VIR 


 


 

Delite s prijatelji na: