Sečni kamni pri psih />

10/02/2021

Zdravje, Zanimivo

Sečni kamni so tako kot pri ljudeh, tudi pri živalih pogost pojav. Ti kamni pogosto povzročijo težave z mehurjem. Pojavi se lahko bolečina, vnetje, krvavitve, okužba in težave z odvajanjem vode. V najhujšem primeru, se lahko zgodi da je kuža popolnoma nezmožen urinirati, kar pa je lahko smrtno nevarno.


Kaj sploh so sečni kamni pri psih?

Sečni kamni ali uroliti, kot jih strokovno imenujemo, so trdi, kamnom podobni predmeti, ki se tvorijo v mehurju psa. Sestavljeni so iz različnih mineralov, tvorijo različne oblike in so lahko povezani z bakterijami, kristali in sluzom. Znotraj pasjega mehurja je lahko en ali več kamnov. Ti lahko ostanejo zelo drobni ali pa zrastejo v velik kamen. Od ledvičnih kamnov se razlikujejo po tem, da se tvorijo znotraj mehurja in ne v ledvicah.

Najpogostejši simptomi sečnih kamnov so:

•    Kri v urinu,
•    lizanje sečil,
•    jok in stokanje pri uriniranju,
•    napetost pri uriniranju,
•    pogosto uriniranje,
•    neprimerno uriniranje.

Kadar ima kužek težave z uriniranjem, pogosto sam pokaže simptome nelagodja in težav. Lizanje ob odprtju sečil je znak, da je v tem predelu nekaj narobe, da je tam nekaj bolečega in neprijetnega. Pogosto uriniranje in neprimerno uriniranje v hiši pa se pojavijo ravno zaradi bolečine in neprijetnega občutka. Običajno je tako, da četudi kužkov mehur ni popolnoma poln, ima kuža občutek, da mora opraviti malo potrebo.

V redkih primerih se celo zgodi, da kužek zaradi sečnih kamnov ni zmožen uriniranja. Če opazite, da želi vaš kuža urinirati, pa se ob tem ne zgodi nič, ga nemudoma odpeljite k veterinarju. Hitra in kakovostna oskrba sta pri sečnih kamnih življenjskega pomena.

Eden najbolj očitnih znakov sečnih kamnov je ta, da opazite kri v urinu psa. A bodite previdni, tudi druge zdravstvene težave lahko povzročijo ta simptom. Ko kamni v mehurju dražijo steno mehurja, se kri sprosti v urin. Včasih je v urinu možno opaziti krvne strdke, včasih pa je urin roza ali rdeč zaradi prisotnosti rdečih krvnih celic. Seveda je ta znak najlažje opaziti pozimi, ko je zunaj sneg.


Kako diagnosticiramo sečne kamne pri psih?

Najpogosteje se prisotnost sečnih kamnov potrdi z uporabo rentgena. Sečni kamni vsebujejo veliko mineralov, zato so ti pogosto pod rentgenskimi žarki vidni kot beli predmeti znotraj mehurja. Le majhen odstotek kamnov, ki so premajhni, se ne vidijo ob slikanju z rentgenom.

Običajno veterinar pri pregledu kužka in obravnavi simptomov sumi, da obstaja tveganje za nastanek sečnih kamnov, ki temeljijo na prisotnosti kristalov v svežem vzorcu urina. Te kristale strokovnjaki s tega področja opazijo, ko pogledajo vzorec urina pod mikroskopom.

Nekateri psi pogosteje razvijejo sečne kamne kot drugi. Pri dalmatincih, angleških buldogih in kužkih z nekaterimi vrstami jetrnih bolezni obstaja več tveganja, da se jim bodo razvili sečni kamni. Vsakega psa, ki je že imel sečne kamne, je potrebno obravnavati z  velikem tveganjem za ponoven pojav le-teh. 

Zdravljenje

Veterinar običajno ob sečnih kamnih predlaga spremembo prehrane in zdravila za raztapljanje kamnov. Vse je odvisno od tega, kakšne sečne kamne ima vaš kužek. Najpogosteje uporabljeno zdravljenje sečnih kamnov, ki se ne raztopijo, je kirurško odstranjevanje. V nekaterih primerih je možno tudi ultrazvočno razbijanje kamnov, ki je na voljo v nekaterih specializiranih veterinarskih bolnišnicah. Prav tako lahko zelo majhne kamne iz sečil izperemo s fiziološko raztopino. Nekateri kamni so namreč tako majhni, da lahko spolzijo skozi odprtino sečil, ne bi jih morali razbijati.

Kako preprečiti sečne kamne pri psih?

Če imate psa, ki je nagnjen k nastajanju kamnov v mehurju, vam lahko veterinar priporoči posebno prehrano, ki je namenjena zmanjšanju razvoja kamnov. Prav tako se priporoča povečanje vnosa tekočine. To spodbudi redno uriniranje in zmanjša koncentracijo urina.
Če pri svojem kužku ob uriniranju opazite nenavadno, neobičajno vedenje ali celo kri, se nemudoma posvetujte s svojim veterinarjem. Le-ta vam lahko zagotovi visokokakovostno in celostno zdravstveno oskrbo.

Delite s prijatelji na: