Prvo srečanje z vašim kužkom />

Imeti veselega, razigranega, nagajivega kužka je lahko zelo prijetno, vendar pomeni tudi veliko trdega dela, saj bo kuža postal vaš novi družinski član in obveza, na katero nekateri kar hitro pozabijo. Preden se odločite za nakup kužka, morate predelati vse faktorje, ki lahko vplivajo na življenje vašega novega člana, seveda pa morate biti pozorni, kje boste izbrali vašega ljubljenčka. 

Najpomembnejše, preden se odločite za nakup psa, je, katera vrsta je primerna za vas in okolje, v katerem živite, in kdo bo skrbel zanj, ko vas ne bo.

Na kaj bodite pozorni ob prvem srečanju?

  • Naj vas ne bo strah ali sram vprašati vzreditelja karkoli vam pade na misel. 

Bodite pripravljeni, da bo tudi on vas veliko spraševal. Odgovoren in resen vzreditelj bo hotel vedeti, komu bo dal kužka, v kakšnem domu bo živel, kakšen je vaš način življenja. Izkoristite to prvo srečanje, da izveste čim več o vašem novem družinskem članu. Tudi ne bi smelo biti nič narobe, če boste kužka, preden ga boste lahko odpeljali domov, večkrat obiskali in tako poskušali čimprej navezati stik z njim. 

  • Nikoli se ne srečajte z vzrediteljem drugje, kot pri njem doma. 

Pomembno je, da kužka vedno obiščete tam, kjer je bil rojen. Glede na to, da je nekaj brezvestnih rejcev, bodite zelo pozorni in ob obisku preverite okolico, ali izgleda, da tam dejansko živi pes. Če je tako, se prepričajte, da je vaš mladiček v stiku z mamo in mladički. 

  • Koliko naj bo star mladič, preden lahko zapusti leglo?

Kuža mora biti star najmanj osem tednov, ko lahko zapusti leglo in svojo mamo.

  • Kdaj se mladička lahko odstavi od materinega mleka?

Pri sedmih tednih bi morali bi jih popolnoma odstaviti. Če niso, pomeni, da niso toliko stari, kot trdi vzreditelj. Zato tukaj bodite izredno previdni. 

  • Ali mladič izgleda zdrav - čiste oči, ušesa?

Če kuža ne izgleda zdravo, ga pustite pri vzreditelju in se ponj vrnite čez nekaj dni. Če še zmeraj ne bo zdrav, ga ne vzemite, temveč raje poskusite pri drugem vzreditelju. Če vam je vzreditelj sumljiv in predvidevate, da kužki živijo v slabih pogojih, ga brez slabe vesti prijavite. Verjemite, kužki vam bodo hvaležni. 

  • Kakšno vrsto socializacije in izkušenj je imel kuža do sedaj?

Mladički bi naj bili vzgojeni v domačem okolju. Če so se mladički že srečali z drugimi psi, živalmi in ljudmi, potem bodo veliko bolj samozavestni in lažje ga boste navadili tudi na vaše domače okolje. 


Torej, ko se boste odločali o nakupu novega družinskega člana, je pomembno, da se na to pripravite in naprej preverite, kakšna pasma je primerna za vas, glede na to, v kakšnem okolju živite.

Delite s prijatelji na: