Predstavitev pasme: zlati prinašalec />

10/09/2018

Izdelki, Zanimivo, Nasveti

Zlati prinašalec je predvsem zaradi svoje lepote ena izmed najbolj priljubljenih pasem. V Sloveniji je po razširjenosti na drugem mestu, po priljubljenosti pa na prvem. Izhaja iz škotskega visokogorja. Pasma je bila sprva priljubljena le med lovci, kasneje pa se je uveljavil še kot ljubljenček, razstavni pes in tekmovalec v poslušnosti. Kakšni psi so zlati prinašalci, si preberite v nadaljevanju.

Ti psi so družinski psi, saj so nadvse potrpežljivi, mirni, inteligentni, ljubeči, samozavestni, aktivni, močni in navezni. Primeren je tudi kot vodič slepih ter spremljevalec drugih ljudi s hibami. Zelo radi imajo otroke, saj so z njimi zelo potrpežljivi in nežni. Zlati prinašalec je odličen delovni pes, brez večjih težav se ga da izšolati po programih klasične poslušnosti, uporaben za iskanje pogrešanih oseb, za iskanje ponesrečencev v ruševinah. Primeren je za življenje na prostem, še bolj pa bo vesel, če bo lahko bival z družino, v stanovanju ali v hiši, vsekakor pa potrebuje veliko gibanja in fizične aktivnosti. Izjemno radi tudi plavajo in prinašajo žoge ter druge igrače. Je tudi dober pes čuvaj, saj bo z laježem vselej opozoril, kadar bo pristopil tujec, vendar pa ne bo napadel. Odlično so se izkazali tudi kot terapevtski psi in kot psi vodniki.

Zlati prinašalec je srednje velik, močan, živahen in aktiven pes, prijaznih obraznih potez. Ima gost kožuh v različnih zlatih odtenkih, ki vode ne spusti do kože in je zato sposoben plavati tudi v ledeno mrzli vodi. Podlanka je gosta in mehka, ter skrbi da psa ne zebe. Zunanja dlaka je lahko ravna ali valovita. Višina samcev se giblje med 55 in  60 cm, samičk pa med 52 in 56 cm. Teža se giblje okrog 27 do 37 kg. Dovoljeni so vsi odtenki zlate barve, prepovedani sta mahagoni odtenek in bela. Nega ni posebej zahtevna. Priporočljivo je dnevno krtačenje in skrb za krajšanje krempljev ter nego zob, kopanje pa naj se izvaja zelo redko – le kadar je to nujno potrebno.

Načeloma so to zdravi in močni psi, ki ob ustrezni skrbi in negi dosegajo starost tudi do 14 let. Zaradi velikosti so nagnjeni k displaziji kolkov in pa tudi k rakavim obolenjem, predvsem tumor mastocitov, Von Wildenbrandovi bolezni, bolezni srca in prirojenim napakam oči.

Kakšno hrano izbrati za zlatega prinašalca? Če želite, da vaš kužek prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.
Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >> 
Je vaš kosmatinec starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>
 

Delite s prijatelji na: