Predstavitev pasme: Yorkshirski terier />

18/03/2019

Izdelki, Nega, Zanimivo, Novice

Yorkshire je majhen, prikupen kuža, ki izvira iz Velike Britanije. Po izgledu je yorkshirski terier majhen, prikupen kuža, s pokončno držo. Njegovo gibanje je izredno elegantno in samozavestno. Spada med starejše pasme, saj izvira iz 17. stoletja. Nekoč so jih predvsem uporabljali za lov na miši in podgane. Danes je to hišni kuža, ki se pogosto udeležuje pasjih razstav. 

Dlaka, ki sega do tal

Zanj je značilna dolga, svilnata, gladka dlaka, ki sega do tal. Na sredini ima prečko. Pogosto imajo čopek sredi glave, kar jih naredi še bolj prikupne. Ko se skotijo, so popolnoma črni, z rastjo pa se barva njihove dlake spreminja in postaja vedno svetlejša. Ker jim dlaka skorajda ne odpada, so zelo primerni za bivanje v hiši oziroma v stanovanju. 

Nega je zelo pomembna

Ker ima ta pasma dolgo dlako, je nega zelo pomembna, pri čemer mislimo na vsakodnevno krtačenje. Veliko lastnikov, se odloči, da svojim kužkom dlako postriže, saj si tako prihranijo nekaj dela in tudi nega dlake je veliko lažja. Potrebna je tudi pogosta nega zob in ušes. Vsake toliko mu je potrebno postriči kremplje. 


Trmast in svojeglav

Kljub svoji lepoti, je Yorkie še vedno terier, kar pomeni, da je tako, kot vsi terierji tudi on trmasti in svojeglavi. Hkrati pa so ti kužki izjemno pogumni, energični in zelo igrivi. Radi imajo družbo ljudi, še posebej radi so v bližini svojih lastnikov. So tudi odlični čuvaji in vas hitro opozorijo, če se okrog vaše hiše potika kakšen neznanec.

Kaj pa zdravje?

Yorkiji so predvsem nagnjeni k bronhitisu, slabi prebavi, zobni gnilobi in vnetju oči. Velikokrat imajo težave s hrbtenico, kar lahko posledično povzroči tudi paralizo zadnjih nog. Z njimi je potrebno ravnati zelo nežno in previdno, kajti ob padcu se jim hitro lahko zlomi kakšna kost. Zelo slabo prenašajo anestetike. Če se odločite za tega kužka, ga kupite pri preverjenem vzreditelju, kjer lahko preverite genetsko zasnovo vašega mladička. 

Igrivi in ljubeznivi psi

Po naravi so ti majhni, ljubki kužki zelo igrivi in ljubeznivi. Njihova napaka je edino ta, da ne sodijo med najbolj potrpežljive kužke. Radi so v družbi starejših, bolj mirnih otrok, ki ne kričijo v njegovi bližini, ga ne vlečejo za rep. Zato je zelo pomembno, če imate doma majhnega otroka, da ga čim prej naučite, kako ravnati s to majhno kepico. 

Dosledna vzgoja

Ker znajo biti občasno tudi trmasti, je potrebna dosledna, vendar kljub temu nežna vzgoja. So zelo hitro učeči kužki, še posebej, če jih znamo pohvaliti in za dobro delo tudi nagraditi. Nikoli ga ne ignorirajte, to je zanj najhujša kazen. Že v zgodnjih letih, kot mladička, je potrebno kužka socializirati. Navadite ga na druge živali in ljudi, da kasneje ne boste imeli težav, ko vas nekdo obišče. 

Bivalni prostor

Kot smo že omenili, imajo yorkiji izredno lepo, gladko, svilnato in dolgo dlako, ki ni enaka dlakam ostalih kužkov. Njihova dlaka ni vremensko odporna, kar pomeni, da ti psički lahko živijo zgolj v notranjih prostorih. Zaradi njihove velikosti, so primerni tudi za manjša stanovanja. Ker pa obožujejo gibanje, vam bodo zelo hvaležni, če imate hišo z vrtom, kjer bodo lahko tekali in se igrali. 

 
Namig za hranjenje
Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.
Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >> 
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>

Delite s prijatelji na: