Predstavitev pasme: Valižanski ovčar (Cardigan Corgi) />

14/01/2021

Izdelki, Prehrana, Zanimivo

Cardigan Corgi oz. valižanski ovčar je starejša od obeh pasem Corgi, pri čemer naj bi bili psi te vrste v Walesu že več kot 3000 let. Skozi zgodovino so ljudje te pse uporabljali kot stražarje kmetij ter kot usmerjevalce živine. Danes ti prikupni kužki najraje preživljajo čas s svojo družino.

Kakšen je njegov karakter? 

Ta ljubki srednje velik kuža spada med zelo aktivne, ljubeče, inteligentne, zveste in zanesljive pse. Niso napadalni psi, so pa kljub temu do tujcev lahko precej nezaupljivi. Če iščete glasnega čuvaja, ki vas bo opomnil na prihod tujcev, je valižanski ovčar vsekakor prava izbira. So zelo zaščitniški psi, ki veliko lajajo. 

Kako jih vzgajati? 
 

Pri valižanskem ovčarju je potrebna zelo zgodnja socializacija. Potrebujejo izredno avtoritetnega in samozavestnega lastnika, ki mu bo pokazal, da je on glavni in ga morajo brezpogojno ubogati. Kot smo že omenili, so izredno inteligentni psi, zato se zelo hitro naučijo novih trikov, ki jim jih boste pokazali.

Ujemanje z otroki in drugimi živalmi


Bolje se ujema s starejšimi otroki, ki razumejo, da tudi on potrebuje svoj prostor in ga spoštujejo. Posebej pozorni bodite pri majhnih otrokih, za katere je značilno, da kužka potegnejo za rep, uho, pes pa lahko odreagira na neprimeren način. Prav tako se dobro razumejo z drugimi živalmi. Težave imajo s psmi istega spola, do katerih velikokrat pokažejo agresijo, zato je pomembno, da ga že kot majhnega socializirate.

Zdravstvene težave

Za to pasmo ni značilnih veliko genskih bolezni. V določenih primerih se lahko pojavi atrofija mrežnice, težave s hrbtom, siva mrena. Je pa zanje značilna nagnjenost k prekomerni telesni teži, zato je zelo pomembno, da nadzorujete njegovo prehrano. Poskrbite, da bo dobil več majhnih obrokov dnevno. 

Primeren bivalni prostor

Najboljše se počuti v hiši ali v stanovanju, samo da je konstantno v stiku s svojo družino. Tudi v hiši zna biti ta štirinožni ljubljenček zelo aktiven. Zato mu morate zagotoviti dovolj aktivnosti na prostem. Odlično je, če mu omogočite možnost izhoda na prosto, kjer bo lahko skuril svojo odvečno energijo. Tudi zunaj na prostem lahko živi, čeprav kot smo omenili, so raje notri, skupaj z lastnikom.

Namig za hranjenje

Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano. 
Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa? Preverite tu >>
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>


Morda je ravno ta pasma vaš zvesti spremljevalec? Napišite nam, kakšne so njegove lastnosti, veseli bomo tudi fotografije.

Delite s prijatelji na: