Predstavitev pasme: Shar Pei (Šarpej) />

05/06/2020

Izdelki, Zanimivo

 

Odkrijte pasmo, ki so jo leta 1978 v Guinnessovi knjigi razglasili za najbolj redko pasmo na svetu - šarpej. Ta pasma psov obstaja že nekje okrog sto let in izhaja iz južne Kitajske ali Tibeta. Sprva so jih uporabljali za pasje boje. Že vrsto let pa jih na Kitajskem uporabljajo kot čuvaje kmetij, za lov in za varovanje družine. Največja njihova značilnost, ki je nikakor ne morete zgrešiti, je črno-moder jezik. Šarpej najbolj uživa v ljubeči družini kot zvesti spremljevalec.


Kakšen je njegov karakter?


Ti psi so zelo vdani in zvesti svojemu lastniku, ki zahtevajo vso njegovo pozornost. Spadajo med živahne, prijazne, dejavne in izredno čiste pse. V družbi tujcev se ne počutijo najbolje, zato lahko v določenih trenutkih delujejo snobovsko. So samozavestni, dostojanstveni, izredno inteligentni in mirni psi.


Kako jih negovati?


Ker je njegova dlaka kratka, ni potrebno redno krtačenje. Je pa priporočljivo, da ga vsake toliko vseeno skrtačite, da odstranite odmrlo dlako. Obvezno pazite, da bodo njegova ušesa čista, saj lahko pride do vnetja. Prav tako morate biti pozorni pri kopanju in čiščenju gub. Obvezno poskrbite, da bodo le te suhe. Njegova dlaka nima značilnega pasjega vonja, ni pa priporočljiv za ljudi z alergijo na pasjo dlako.


Kako jih vzgajati in njihova aktivnost?


Kot smo že omenili, imajo ti psi izredno močan karakter. Prav zaradi tega ni najbolj primeren za šolanje. Ta kuža bo vaš enakovredni partner, ki vas bo poskušal osrečiti na vsakem koraku. Če se odločite za šolanje, bo osnovno šolanje zanj dovolj. Prav tako potrebuje redne dnevne sprehode. Niso ljubitelji vode, zato se zna zgoditi, da v slabem vremenu, sploh močnejšem nalivu, vaš ljubljenček ne bo hotel na sprehod. Pozorni bodite tudi poleti, da ga ne boste pregreli. Šarpej zelo slabo prenaša vročino.


Ujemanje z otroki in drugimi živalmi


Če bo šarpej odraščal skupaj z vašim otrokom, bosta postala neločljiva. Na splošno je znano, da se ti kužki dobro razumejo z otroki. Ker so bili prvotno vzrejeni za lov, imajo še zdaj ta nagon v sebi. Zato bodite pazljivi v družbi drugih živali. Se pa dobro razume s svojo pasmo in z mačkami.


Zdravstvene težave


So zelo podvrženi alergijam, zato je potrebno paziti, kakšno prehrano mu boste zagotovili. Hrana nikakor ne sme vsebovati umetnih barvil in konzervansov. Najbolj značilna bolezen te pasme je odpoved ledvic in težave s kožo.


Primeren bivalni prostor


Zadovoljen bo tako v zaprtem prostoru kot zunaj. Primerni so za življenje na podeželju, prav tako pa za majhne soseske pri mestu. Kot smo že prej omenili, je občutljiv na vročino, zato mu morate poleti zagotoviti senco, v katero se bo lahko umaknil in ohladil. Prav tako poleti nikoli ne sme zmanjkati vode, s katero bo potešil svojo žejo.


Namig za hranjenje


Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.
 

Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa? Preverite tu >>
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>


Morda je ravno ta pasma vaš zvesti spremljevalec? Napišite nam, kakšne so njegove lastnosti, veseli bomo tudi fotografije.

Delite s prijatelji na: