Predstavitev pasme: Šetlandski ovčar (Šelti) />

17/02/2021

Prehrana, Zanimivo

Pasma izvira iz Šetlandskih otokov na Škotskem. Nastala je s križanjem King Charles španjela, pomeranca in borderskega ovčarja. Trenutno je ena izmed zelo popularnih pasem, zlasti zaradi svoje inteligence in učljivosti.

Karakter in temperament 

Šetlandski ovčar ali šelti je majhna pasma, zaradi izgleda pogosto imenovana tudi »mali Lassie«. Dejansko je to visoko inteligenten, živahen, prijazen, nežen, zvest in učljiv kuža, ki si zelo želi ugajati lastniku. Večina šeltijev je odlična za sobivanje v družinah, saj se dobro razume z otroki in drugimi živalmi v gospodinjstvu. So izredno prijazni, zaščitniški in zvesti svoji družini, do vsiljivcev pa nekoliko zadržani, zaradi česar so dobri psi čuvaji. Kljub temu da so psi čuvaji, pa bodo napadalni le, če bodo izzvani. Ta pasma zelo rada laja, idealna je tudi za ovčarskega psa. Šeltiji imajo posebno sposobnost, da odlično občutijo tudi razpoloženje lastnika, zato so tudi izjemno dobri terapevti.

Ujemanje z drugimi živalmi in otroki

Dobro se bodo razumeli z večino drugih psov in tudi z mačkami, v najslabšem primeru se lahko pojavijo težave pri manjših hišnih in prostoživečih živalih, ki bi jih lahko zamenjali za plen. So nadvse prijazni in ljubeči do otrok, vendar pa morajo biti tudi otroci dobro podučeni, kako se pravilno ravna s psom, zaradi česar se priporočajo predvsem družinam s starejšimi otroki.

Dlaka

Dvojni kožušček omogoča prilagoditev na hladno in toplo vreme, podlanka pa daje ustrezno zaščito pred neugodnimi vremenskimi vplivi. Zgornja dlaka je dolga, rahlo ostra in gosta, podlanka pa mehka in priležna ob telesu. Dlaka močno odpada, dvakrat letno, spomladi in jeseni, pa se tudi menja. Šetlandski ovčarji so različnih barv, najpogostejše so različne kombinacije bele, rjave in črne dlake. Nekajkrat tedensko je priporočljivo krtačenje, predvsem v predelu za ušesi, da se prepreči vozlanje in odstrani odmrla dlaka. V obdobju menjave dlake, se priporoča dnevno krtačenje. Ker pa se pri tej pasmi v dolgo dlako nabira umazanija, je priporočljivo tudi redno kopanje – po potrebi.

Zdravstvene težave

Dovzetni so za bolezni oči, izpah pogačice in hipotirozo. Je pa zanje značilno, da radi jedo, zato je zelo pomembno, da nadzorujete njihovo prehrano. Poskrbite za več majhnih obrokov dnevno. 

Vzgoja in trening

Zaradi naravne nagnjenosti k laježu, jih je potrebno tega odvaditi takoj, ko pridejo k hiši. Ker se hitro učijo in so zelo dobri v poslušnosti, s tem ne bi smelo biti posebnih težav. Vendar pa moramo biti pozorni na ovčarski instinkt, ki je še vedno močno prisoten, zato moramo psa zelo zgodaj naučiti ukazov in doslednega upoštevanja. Šeltiji so zelo občutljivi na ton glasu in se ne bodo odzvali na glasne, grobe ukaze in ukaze, za katere menijo, da nimajo ustrezne podlage, saj so precej inteligentni in mislijo s svojo glavo. Zelo dobri so v poslušnosti, agilityju ter ostalih aktivnih pasjih športih.

Aktivnost

Potrebujejo zelo veliko dnevnih aktivnosti na prostem. Zelo radi tečejo v ograjenih dvoriščih, če jim to ni omogočeno, pa potrebujejo vsaj daljši dnevni sprehod ali tek. Dobro se bo počutil tako v večjem stanovanju kot v hiši z vrtom. V obeh primerih se svetuje ukvarjanje s psom in zadovoljevanje njegovih potreb po aktivnosti.

Namig za hranjenje

Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano. 

Imate mladička? Preverite tu >>

Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>

Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa? Preverite tu >>

Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>

Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>
 

Delite s prijatelji na: