Predstavitev pasme: Rottweiler />

19/02/2019

Izdelki, Zanimivo, Novice

Rottweiler je ena najstarejših pasem na svetu, saj izvira že iz časa Rimljanov. Pasma se je razvila iz legla mastifov, uporabljali pa so jih pri borbah v amfiteatrih, kot čuvaja živine, za vleko vozičkov, danes pa je poznan predvsem kot zelo družaben in prijazen pes. Kljub svojemu videzu so zelo nežni psi in veliki zaščitniki do svojih lastnikov. 

Rottweiler spada med srednje velike in velike pse. Je zelo močan in mišičast. Samci so po naravi močnejši in bolj mišičasti od samičk. Barva njegove dlake je črna, s svetlimi lisami, ki se najpogosteje pojavijo na tačkah, licih, gobčku, pod repom, na prsih in nad očesi. Ker je njegova dlaka kar kratka, nega ni tako zahtevna. Potrebno ga je krtačiti, mu čiščiti ušesa in krajšati kremplje. 

Kakšen je njegov karakter?


Veliko ljudi misli, da so rottweilerji nevarni psi in so neprimerna pasma za otroke. Temu sploh ni tako. Samo pravilna vzgoja je potrebna in dobili boste zvestega, inteligentnega, komunikativnega, zaščitniškega, mirnega, samozavestnega psa. Rottweilerji so zelo dobri čuvaji. Kljub svoji velikosti vam bo zelo hvaležen, če bo lahko živel z vami v hiši. 

Znajo biti kar precej trmasti, včasih celo preveč zaščitniški. 

Za to pasmo je značilno, da se zelo naveže na lastnika, zato boste zelo težko odšli kam brez njegove družbe. Sledil vam bo na vsakem koraku. 

Obožujejo igro z žogo


Zelo pomembna je socializacija. Če socializacija ni primerna, lahko postanejo precej agresivni, še posebej je to značilno za pse, ki so zaprti v pesjakih in nimajo dovolj družbe. Znajo biti zelo zadržani in nezaupljivi do tujcev. 

Rottweiler je delovni pes, zato potrebuje veliko gibanja, ko mu bo le tega zmanjkalo, se bo pričel dolgočasiti, kar pa lahko posledično privede do neprimernega obnašanja. Če se tudi vi radi gibate in uživate v naravi, bo ta kuža pravi za vas. 

Zelo radi imajo otroke, še posebej se navežejo na njih, če rastejo z njimi. Morate paziti zgolj to, da ga otroci ne bi preveč dražili. Drugače pa se zelo radi igrajo z njimi. Najljubša jim je igra z žogo in vlečenje vrvi, ko jim je igre dovolj, pa bodo zelo veseli, če se boste usedli z njimi na sedežno in jih samo božali. Izredno radi imajo cartanje. 

Zdravstvene težave

Za to pasmo je značilno, da imajo težave s kolki, in sicer z displazijo kolkov. Lahko je dedna, lahko pa jo povzroči tudi prekomerna telesna teža. Zato je zelo pomembno, kako se prehranjujejo. Povzročitelji so lahko tudi prehitra rast, pretirane aktivnosti pri mladičku ali neprimerna spalna površina. Vse to vodi v prehitro obrabo sklepov. Dovzetni so tudi za artritis in zasuk želodca. 

Kako jih hraniti?

Priporočljivo je, da ga hranite s kakovostno suho hrano. Na dan naj dobi dva obroka in nič več. Kot smo omenili, prekomerna teža lahko povzroči zelo velike težave. Seveda je količina obroka odvisna od velikosti, aktivnosti in teže vašega psa. Večji je, večji obrok mora dobiti. Tako kot mi, so si tudi psi različni, zato ni dejanske predpisane količine, ki bi jo vaš kuža moral dobiti. Če niste prepričani, koliko je dovolj, potem je najboljše, da se posvetujete z vašim veterinarjem.  

Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.

Imate mladička? Preverite tu >>

Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>

Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >> 

Je vaš rottweiler starejši, manj aktiven? Preverite tu >>

Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>
 

Delite s prijatelji na: