Predstavitev pasme: pekinezer />

23/07/2018

Izdelki, Zanimivo, Nasveti, Novice

Pekinžani ali pekinezerji prihajajo iz Kitajske in so več kot 2000 let stara pasma, katere izvor ni točno znan. Imenovani so po kitajski prestolnici Peking. Pasma se je razvijala in živela izključno na kitajskem cesarskem dvoru. V 20. stoletju so jih prinesli v Anglijo, od koder so se razširili po vsem svetu. V nadaljevanju preverite, kaj je značilno za kužke z levjim telesom in predanim srcem.  

Pekinezer je majhen, ljubeč in izjemno predan lastniku. Od lastnika zahteva vso pozornost in predanost, ki jo premore. Seveda to v enaki meri vrača. So zelo družabni, čeprav znajo pokazati tudi drugo plat, vendar to le v slučaju, če želijo zavarovati svojo lastnino. To je pes, ki je zelo trmast, svojeglav in neposlušen za avtoriteto. Njegov način hoje govori o njegovem nadutem in vzvišenem karakterju. Priporočljivo je začeti šolanje že zelo zgodaj.

Dovoljene so vse barve dlake; najpogostejši sta rdečkasta in rumenkasta v vseh možnih odtenkih , lahko pa je črna, bela, modrikasta, siva, kostanjeva ... Pekinžan je velik do 25 cm ter težek do 6 kg. Glede na majhnost so pekinžani precej težki, ker imajo močne in težke kosti. Njihova bujna dlaka je dolga, ravna, imajo mehko gosto poddlako, krovna dlaka je nekoliko trša. Pri tej pasmi je čistoča na prvem mestu, tako telesa kot vseh njegovih stvari, od ležišča, krtač, posode za vodo in hrano itd. Njegovo dlako je potrebno redno krtačiti, negovati nohte in redno brisati oči, zaradi nagnjenosti k infekcijam. Imajo sorazmerno veliko glavo s sploščenim obrazom. Pekinžani živijo povprečno 12-15 let, kar je v primerjavi z drugimi majhnimi psi sorazmerno kratka življenjska doba.

Zaradi izredno kratkega gobčka, ki ga skoraj nima, se lahko pojavijo težave z dihanjem. V takšnem primeru psa nikar ne silite na dolge sprehode, zaradi česar lahko pride do resnih zdravstvenih težav v dihalih in dihalnih poteh. Zelo slabo prenašajo vročino, tudi mraz jim povzroča hude težave.

Kakšno hrano izbrati za pekinezerja? Če želite, da vaš kužek prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.
Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >> 
Je vaš kosmatinček starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>
 

Delite s prijatelji na: