Predstavitev pasme: novofundlandec />

26/06/2018

Izdelki, Zanimivo, Novice

Saj vsi poznate kužka z imenom Jakob iz legendarnega slovenskega mladinskega filma Sreča na vrvici, kajne? Pa veste katere pasme je ? Za tisti, ki ne veste, je to pasma novofundlandec. Kaj vse je značilno za te velike pse, si preberite v nadaljevanju današnje predstavitve pasme. 

Novofundlandec je pasma psov, ki izvira z otoka Nova Fundlandija. O izvoru te pasme so mnenja deljena. Po eni domnevi naj bi bil potomec psov, ki so jih v 10. stoletju pripeljali na Novo Fundlandijo Vikingi, po drugi pa naj bi bil njegov prednik planinski pirenejski pes, ki je na otok prišel z izseljenimi francoskimi ribiči. Vsekakor pa se je pasma razvila na Novi Fundlandiji, kjer so jo uporabljali za reševanje iz morja ter za vleko ribiških mrež in čolnov na kopno. Uživa v plavanju in v vodi nasploh ter ima naraven nagon za prinašanje. Zato so ga že zgodaj začeli uporabljati za reševanje ljudi iz vode. Je eden najmočnejših delovnih psov, zelo zvest in izjemno prilagojen življenju v družini. Kljub svoji velikosti je zelo živahen in gibčen; med hojo ali tekom se lahkotno pozibava.

Novofundlandec je velik in močan pes pravokotne postave s širokimi prsmi in dokaj ravnim trebuhom. Ima mogočno glavo s kratkim, precej kvadratastim gobcem in srednje velikim stopalom. Majhne, globoko vsajene oči so temno rjave barve. Visoko nastavljeni uhlji so majhni in pobešeni. Debela, ravna in gosta, mastna in nepremočljiva krovna dlaka pokriva gosto poddlako. Kožuh je lahko črn, bronast ali bel s črnimi polji. Precej debel rep je močan in rahlo zavit; med počivanjem povešen, med gibanjem dvignjen. Teža samca se giblje med 60 in 70 kg, samice pa med 45 in 55 kg. V višino lahko samci merijo 71 cm, samice 66 cm. Njihova življenjska doba je med 8 in 10 let. (Vir >>)

Te velike, najpogosteje črne kepe, so izredno prijazne, živahne, včasih malce svojeglave, vsekakor pa zelo potrpežljive. Laja bolj malo, vendar prihod tujega človeka naznani z globokim laježem. Vedno je vesel in pripravljen za igro, privošči pa si tudi kak dan za lenarjenje. Rad ima dolge sprehode in obožuje vodo. Za svojega lastnika bi naredil vse. Dolga dlaka zahteva malo več nege, zlasti okoli ušes, na prsih in pod repom. Potrebno je krajšanje krempljev, prav tako je potrebno dlako med blazinicami redno prirezovati. 

Kakšno hrano izbrati za novofundlandca? Če želite, da vaš kužek prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.
Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >> 
Je vaš kosmatinček starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>

Delite s prijatelji na: