Predstavitev pasme: Nemški kratkodlaki ptičar />

08/05/2020

Izdelki, Zanimivo

Odkrijte enega izmed najbolj vsestranskih športnih kužkov. Eleganten in kraljevski nemški kratkodlaki ptičar je vrhunski lovski pes, ki je vsekakor lahko tudi odličen družinski spremljevalec.
Ta vrsta psa izvira iz Nemčije ter sega vse v 17. stoletje. Je križanec večih evropskih lovskih pasem. Prav to je razlog, da so ti psi vsestransko uporabni lovski psi, ki se odlično znajdejo tako na kopnem kot v vodi. Večina lovcev je mnenja, da je ta pasma ena najboljših lovskih pasem.


Kakšen je njihov karakter?


Nemški kratkodlaki ptičar je pameten, prijazen in energičen pes, ki je navdušen nad vsem, kar počne. Njegov temperament je izredno trden in zanesljiv. Pri tem psu boste zelo redko videli znake agresije. Je odličen družinski pes, saj je njegova pripadnost človeku izjemna. Previdno morate ravnati le v bližini tujcev, saj je do teh lahko nezaupljiv. Na neznano osebo v njegovi bližini vas bo opozoril z glasnim laježem.


Kako jih negovati?


Imajo kratko, debelo, vodoodbojno in na otip precej trdo ter grobo dlako. Le na uhljih in spodnji strani repa je dlaka lahko tanjša in daljša. Barve, ki so značilne za to pasmo, so lahko rjava z majhnimi ali večjimi pikami, čisto rjava, tudi rjavo-belega ali črnega lahko zasledite, ki bo na sebi prav tako imel pike ali lise. Kljub njegovi kratki dlaki, mu le ta izredno izpada, zato je priporočljivo redno krtačenje. Zelo pomembno je redno čiščenje ušes, saj so podvrženi vnetju ušes. Pri kopanju uporabljajte šampon le takrat, ko je to res nujno potrebno. Če je le možno, se šamponiranju izogibajte.


Kako jih vzgajati in njihova aktivnost?


Spadajo med izredno učljive in dojemljive pse. Njegova želja po ugajanju lastniku je neverjetna. Potrebna je zgodnja socializacija in šolanje. Tudi, če niste izkušeni pri vzgajanju psa, je ta pasma primerna za vas, pogoj je le ta, da ste zelo aktivni. Kot smo že omenili, potrebujejo veliko gibanja, saj imajo neverjetno veliko energije. Zato ga vključite v vse vaše dnevne aktivnosti.


Ujemanje z otroki in drugimi živalmi


So izredno prijazni in pozitivni psi, zato so še posebej primerni za družine z otroki. Če ga boste hitro socializirali, se bo odlično razumel z otroki, saj po naravi niso agresivni psi. Ker je to lovski pes, je zanje značilen močan lovski nagon. Zato ga je potrebno kot mladička navaditi na druge živali, s katerimi bo odraščal. Vse ostale živali, ki niso v njegovem bivalnem okolju, bodo zanj vsekakor plen.


Zdravstvene težave


Spadajo med bolj zdrave pasme, kar pa ne pomeni, da nimajo čisto nič zdravstvenih težav. Zanje so značilna vnetja ušes, kožni rak, težave s kožo ter entropija.


Primeren bivalni prostor


Če živite v mestu, potem ta pasma ni najbolj primerna za vas. Idealni bivalni prostor zanj je hiša z velikim ograjenim vrtom, kjer bo lahko tekal in porabljal svojo energijo. Ograja okoli vrta mora biti izredno močna, saj so ti psi znani kot zelo dobri pri pobegu čez ali pod ograjo.


Namig za hranjenje

Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.
 

Imate mladička? Preverite tu >> 
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa? Preverite tu >>
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>
Morda je ravno ta pasma vaš zvesti spremljevalec? Napišite nam, kakšne so njegove lastnosti, veseli bomo tudi fotografije.

Delite s prijatelji na: