Predstavitev pasme: nemška doga />

23/10/2018

Izdelki, Zanimivo, Novice

Poznate Marmaduka in Scooby Doo-ja? To sta le dva slavna psa pasme nemška doga. Če ju poznate in ste ju gledali na televiziji, potem veste, da so to zelo ljubeznivi, malce nerodni in prikupni velikani. Nemška doga je zelo stara pasma, saj obstajajo risbe na egipčanskih spomenikih, ki so stari več kot 5000 let. Več o tej pasmi si lahko preberete v nadaljevanju. 

Zakaj ime nemška doga? Na prvi pasji razstavi v Nemčiji leta 1863 je bilo prikazanih tudi 11 različnih dog. Skupina sodnikov v Hamburgu leta 1876 je odločila, da različnim barvam navkljub doge spadajo v eno kategorijo. Njihov predlog je bil, da se združijo v eno pasmo nemških dog (Deutsche Dogge). Dokončna odločitev je padla leta 1880 v Berlinu, kjer je bila pasma nemške doge tudi uradno potrjena.

Nemška doga je pasma psov, ki je znana predvsem po svoji velikosti. Je ena največjih pasem na svetu in trenutno drži rekord v velikosti. Predstavnik te pasme George meri od šap do ramen 109 cm. Nekateri jim pravijo nežni velikani, saj je pasma nakljub svoji velikosti plašna in nežna. Razmerje med višino in dolžino nemške doge se mora približati 1:1. Samec naj ne bi bil manjši od 80 cm ter samica ne manjša od 72 cm. Minimalna teža 18 mesečne doge je 54 kg oz. 45 kg. Polna višina se po navadi doseže pri dveh do treh letih starosti.

Nemške doge imajo srednje velika viseča ušesa trikotne oblike in so obrnjena naprej. Ima kratko, gosto ter sijočo dlako različnih barv. Nekoliko usločen hrbet in v zadnjem delu pritegnjen trebuh. Rep je dolg, med tekom v črti s hrbtom drugače pa povešen. Včasih so jim ušesa in repe pristrigli zaradi zmanjšanja poškodb pri lovu na divjad, danes pa je v večini EU to prepovedano. Lahko so: rumene barve s črno masko na obrazu (lahko tudi okoli oči in na ušesih), progasti (tigrasti), se pravi rumene barve s črnimi progami, jekleno modre barve, črni, harlekin-bele barve s črnimi madeži, imajo črno podlago z velikimi belimi madeži ali sivi s črnimi madeži (sivi harlekin). Dlaka ima lep naravni sijaj in ni zahtevna za vzdrževanje.

Nemška doga je nežni velikan, ki pa zna biti tudi zelo trmast. Dostojanstven, prijazen in ljubezniv, igriv in potrpežljiv z otroki. Neizmerno ljubi ljudi okoli sebe in potrebuje človekovo bližino. Ne laja veliko in postane agresiven le v primerih, ko okoliščine to zahtevajo. Je umirjen pes, odgovoren in zanesljiv. Pogumen, zvest in primeren kot čuvaj. Zaradi njihove velikosti je v mladosti priporočljiva šola poslušnosti, zato da je kot odrasel pes lažje vodljiv in ukrotljiv. So zelo navezani na človeka, potrebujejo njegovo bližino in se želijo čutiti kot del družine. (Vir >>)
 
Nega je preprosta, redno krtačenje ali frotiranje z mehko brisačo bo odstranilo nečistoče in ohranilo naraven lesk dlake. Posebna pozornost naj bo namenjena pravilni negi krempljev – redno krajšanje je obvezno.

Kakšno hrano izbrati za nemško dogo? Če želite, da vaša doga prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki ji bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.
Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >> 
Je vaš kosmatinec starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>

Delite s prijatelji na: