Predstavitev pasme: Neapeljski mastif />

03/11/2020

Izdelki, Zanimivo

Neapeljski mastif je ogromen, močan stražar, katerega osupljiv videz je ustrahoval vsiljivce že v antičnem Rimu. Ima značilen videz mastifa, z nagubano in ohlapno kožo. Neapeljski mastif postaja vedno bolj priljubljen družinski pes.

Kakšen je njegov karakter?

Po naravi so ti psi zelo nezaupljivi do tujcev, teritorialni, nasprotno pa zelo zaščitniški do svoje družine. Sodijo med izredno inteligentne, samozavestne in zelo pogumne pse. Kljub svoji velikosti znajo biti zelo nežni. Če ste neizkušeni glede vzgoje psa, potem ta velikan zagotovo ni za vas. Včasih so precej trmasti in neustrašni, zato boste pri vzgoji morali biti odločni, mirni in sproščeni.

Kako jih vzgajati?


Z vzgojo, šolanjem in socializacijo neapeljskega mastifa morate začeti čimprej, ko je še majhen in ga boste še lahko obvladovali. Ti psi so zelo inteligentni in učljivi. Pri vzgoji ne uporabljajte grobih metod, saj boste tako pri psu vzbudili agresivno obnašanje. Potrebuje nežno, potrpežljivo vzgojo, s spodbudnimi besedami in pohvalami. 

Ujemanje z otroki in drugimi živalmi

Kljub svoji velikosti so do otrok nežni, potrpežljivi, prijazni, še posebej, če z otroki raste od majhnega. Kljub vsemu pa bodite zmeraj prisotni, ko bo v bližini otrok, saj lahko nenamerno zaradi svoje velikosti poškoduje otroka. Če ga boste pravočasno socializirali, se bo dobro razumel tudi z drugimi živalmi. 

Zdravstvene težave

Kot je značilno za večino velikih pasem psov, je tudi za neapeljskega mastifa značilna displazija kolkov. Prav tako imajo težave z zasukom želodca. Za psice je značilno, da večinoma kotijo s carskim rezom. Ne potrebujejo posebne nege. Dovolj je redno krtačenje. Posebej morate biti pozorni na čiščenje gub, oči in ušes, da ne pride po nepotrebnem do vnetja. Imajo izrazito močan vonj, ki ga niti z umivanjem ne boste odstranili. Ko se boste odločali za pasmo noevag hišnega ljubljenčka, imejte to v mislih.

Primeren bivalni prostor

Glede na svojo velikost ni primeren za življenje v majhnem stanovanju. Zanj je primerna hiša, ki ima velik ograjeni vrt, kjer se bo lahko brezskrbno gibal. Ne priporočamo vam, da ga pustite v pesjaku. Ne prenašajo dobro visokih temperatur, zato mu poleti zagotovite prostor nekje v senci ali v hiši, v hladnem zavetju. Ker ima zelo rad človeško bližino, vam bo za bivanje v hiši izredno hvaležen, saj bo tako lahko ves čas z vami.

Namig za hranjenje


Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano. 

Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa? Preverite tu >>
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>


Morda je ravno ta pasma vaš zvesti spremljevalec? Napišite nam, kakšne so njegove lastnosti, veseli bomo tudi fotografije.
 

Delite s prijatelji na: