Predstavitev pasme: Kontinentalni pritlikavi španjel (Papillon) />

Hiter, radoveden pritlikavi španjel je majhen, prijazen, aktiven kuža edinstvene lepote, ki se je pojavil v 16. stoletju. Spoznali ga boste po velikih ušesih, ki so lahko spuščena ali dvignjena in so v obliki metulja. 


Kakšen je njegov karakter?


Naj vas ta majhna in ljubka kepica ne preslepi. So kar živahni kužki, vendar se kljub temu radi crkljajo. Obožujejo igro, saj so po naravi precej igrivi, polni življenja. Kljub svoji velikosti so ti kužki neustrašni. Ker ta pasma ima lovski nagon, bo vse, kar je manjše od njega, preganjal. Je odlične čuvaj, ki vas bo opozoril na vsako nevarnost, ki jo bo začutil oziroma zagledal. Je pa res, da je njegovo lajanje lahko včasih že malo nadležno. Če ga ne boste pravi čas socializirali, lahko postane sramežljiv.

Kako jih vzgajati?
 


Spadajo med inteligentne in učljive pasme. Z nežno, pozitivno, spodbude polno vzgojo boste hitro dosegli dobre rezultate. Zaradi svoje inteligentnosti se veliko naučijo tudi iz vplivov okolja. Zato bodite pozorni, da bodo ti vplivi pozitivni, sicer se bodo hitro naučili kaj, kar vam ne bo všeč. Zahtevajo kar nekaj dnevne aktivnosti, kljub svoji velikosti. Obvezno potrebujejo dnevne sprehode in igro, ki jo obožujejo. 


Ujemanje z otroki in drugimi živalmi


Na splošno se z otroki dobro razume. Je pa bolj primeren za družine z že malo večjimi otroki, saj je zaradi svoje majhne velikosti in krhkosti pri manjših otrokih lahko v “nevarnosti”. Če ga bo strah, je velika verjetnost, da bo ugriznil. Zato poskrbite, da se mu bodo otroci približali počasi, nežno, da ga ne bodo prestrašili. Če imate doma druge živali, mačko ali še kakšnega psa, se bo, če ga boste hitro socializirali, z njimi dobro razumel. 


Zdravstvene težave


Zanj ni značilnih resnejših zdravstvenih težav. Pogosteje se pojavijo težave z očmi, kot je siva mrena, izpah pogačice. To se da popraviti z operacijo. Pri nekaterih pritlikavih španjelih se lahko tudi pojavi bolezen strjevanja krvi ali nezaraščena lobanja, podobno kot pri dojenčkih. Zato je takšnega kužka potrebno obvarovati oziroma zaščititi pred udarci. 


Primeren bivalni prostor


Lahko živi kjerkoli, vendar bodite pazljivi, saj je lahko zaradi svojega prekomernega lajanja moteč za sosede. Če imate hišo z ograjenim vrtom, bo to zanj idealen bivalni prostor. Pazite samo, da se vam ne bo kje pri kakšni luknji v ograji izmuznil. Nikakor pa ni primerna pasma za pesjak. Najboljše se počutijo, če so lahko v bližini svojega lastnika.


Namig za hranjenje
 

Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano. 
 

Imate mladička? Preverite tu >>

Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>

Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa? Preverite tu >>

Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>

Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>

 
Morda je ravno ta pasma vaš zvesti spremljevalec? Napišite nam, kakšne so njegove lastnosti, veseli bomo tudi fotografije.

Delite s prijatelji na: