Predstavitev pasme: Kavkaški ovčar />

Zvest, močan in pogumen - to je kavkaški ovčar, ki izvira, kot nam pove že samo ime, iz Kavkaza. Postaja vedno bolj priljubljen družinski pes. Ta pasma je najbolj priljubljena v Rusiji in še nekaterih državah nekdanje Sovjetske zveze.

Kakšen je njegov karakter?

Prvotno so ga vzgojili kot čuvaja, zato je ta čuvajski nagon še zmeraj prisoten. Svojo družino bo branil s svojim življenjem. Zelo pomembna pri tem velikanu je zgodnja socializacija, saj je brez nje lahko precej agresiven. Pozorni bodite v bližini tujcev, do teh je običajno zelo nezaupljiv. Kljub svoji velikosti, so to izredno prijazni, ljubeznivi, nežni družinski psi. Če nimate veliko izkušenj s psi, potem ta pasma ni najbolj primerna za vas. Znajo biti precej svojeglavi, zato potrebujejo vztrajnega in avtoritativnega lastnika.

Kako jih vzgajati?

Kot smo že omenili, zna biti kavkaški ovčar precej svojeglav. Prav zato potrebuje ob sebi izkušenega lastnika, saj zna biti šolanje tega štirinožnega velkana precej zahtevno. Pri vzgoji uporabljajte samo pozitivne metode, saj se zelo negativno odziva na grobost. Bodite dosledni in vztrajni. Potrebujejo veliko prostora. Če mu tega ne boste omogočili, bo potreboval dolge dnevne sprehode. 

Ujemanje z otroki in drugimi živalmi

Zaradi svoje velikosti ni najbolj primeren za družine z majhnimi otroki, saj jih lahko nenamerno poškoduje. Otroke, ki bodo del njegove družine, bo imel neizmerno rad in jih bo zaščitil pred kakršnokoli nevarnostjo. Z živalmi, s katerimi bo odraščal od malega, bo imel rad, sprejel jih bo pod svoje okrilje. Z živalmi, ki jih ne pozna, lahko pride do pretepa. Zato, kot smo že omenili, je nujno potrebna zgodnja socializacija.

Zdravstvene težave

Za to pasmo ni značilnih genetskih bolezni. Kavkaški ovčar spada med zelo odporne pasme. Paziti morate le pri mladičkih, da jih preveč ne obremenjujete, saj si lahko poškodujejo sklepe. Njegova daljša dlaka potrebuje nekoliko več nege, da se ne zavozla. 

Primeren bivalni prostor

Če ste doma v stanovanju, potem ta pasma nikakor ni primerna za vas. Potrebuje veliko gibanja, zato je zanj primeren velik ograjen vrt, kjer se bo lahko neomejeno gibal. Ker je njegova dlaka daljša in precej gosta, je primeren tudi za življenje zunaj, saj ga bo dlaka ščitila pred vsemi vremenskimi razmerami. Če bo kuža živel zunaj, morate poskrbeti, da bo v slabih vremenskih razmerah imel zavetje, kamor se bo lahko skril. 

Namig za hranjenje

Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano. 
 
Imate mladička? Preverite tu >>

Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>

Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa? Preverite tu >>

Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>

Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>

 
Morda je ravno ta pasma vaš zvesti spremljevalec? Napišite nam, kakšne so njegove lastnosti, veseli bomo tudi fotografije.
 

Delite s prijatelji na: