Predstavitev pasme: Kanarska doga />

07/08/2019

Izdelki, Zanimivo, Novice

Kanarska doga (Perro de Presa Canario) je robustna pasma s Kanarskih otokov v Španiji. Prvotni namen te pasme je bil za pasje borbe. Ta pasma je izredno temperamentna. Če nimate izkušenj s psi, ni najbolj primerna za vas. Zaradi svojega zastrašujočega videza je idealen pes čuvaj. Odkrijte več o tej pasmi v nadaljevanju. 

Kakšen je njihov karakter?

So zelo temperamenti, dominantni, predani in uravnovešeni psi. Do svojega lastnika in družine so izredno zaščitniški in hkrati ljubeči. Kot smo že omenili, so zaradi svojega zastrašujočega videza in svoje moči zelo dobri čuvaji. Do tujcev znajo biti zelo nezaupljivi, zato ga nikoli ne puščajte samega z neznano osebo. 

Kako skrbeti za dlako?

Njihova dlaka je kratka in groba, pod njo pa se skriva debela koža, ki jim je neko služila za zaščito pred poškodbami med boji. Ker imajo kratko dlako, le ta ne potrebuje posebne nege. Krtačenje enkrat tedensko bo čisto dovolj. Lahko pa dlako odstranite z vlažno brisačo. Kopajte jih samo takrat, ko je to nujno potrebno, ko se umažejo ali imajo močan vonj. Ne pa prepogosto. Tudi koža ni občutljiva, zato za njih niso značilne težav s kožo. 

Kako jih vzgajati?

Kot smo že omenili, če nimate izkušenj z vzgojo in s psi nasploh, potem ta pasma nikakor ni primerna za vas. Vi ste tisti, ki mu boste postavljali pravila, ne on vam. Pri vzgoji kanarske doge morate biti izredno odločni in vztrajni. Ne smete odstopati, od tistega, kar rečete in storite. Potrebna je zelo hitra socializacija. Potrebujejo dolge sprehode, vsak dan. 

Ujemanje z otroki in drugimi živali

Ker je ta pasma zelo velika, ni najbolj primerna za družine z majhnimi otroki. Prav zaradi svoje velikosti lahko otroka nehote poškoduje. So pa primerni za družine z večjimi, starejšimi otroki. Je pa kljub temu priporočljivo, da je v prisotnosti otrok prisotna tudi odrasla oseba, ki psa lahko obvlada. Če ga boste od majhnega navajali na druge živali, potem ne bo imel nobenih težav z družbo drugih živali. Nevarno je lahko le takrat, ko pride v stik s kakšnim agresivnim psom, saj se bo hitro pokazala tudi njegova agresija. 

Bivalni prostor

Primeren bivalni prostor je, kljub njegovi velikosti, tudi večje stanovanje. Je pa vseeno priporočljivo, da živi zunaj. To pomeni, da potrebuje večji, ograjen prostor, kjer se lahko brez omejitev giba. Za njih je značilno, da ne prenesejo izredno nizkih temperatur.

Namig za hranjenje
Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.
Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >>
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >> 

Imate tudi vi to pasmo? Zaupajte nam, kakšno je življenje s tem čudovitim hišnim ljubljenčkom, veseli bomo tudi vaše fotografije. 
 

Delite s prijatelji na: