Predstavitev pasme: Japonski chin/španjel />

06/10/2020

Izdelki, Zanimivo

Japonski chin/španjel je očarljiv majhen kuža, ki naj bi po videzu in svojem vedenju spominjal na mačko. Ta svetel in zabaven kuža je previden, graciozen in na splošno tih. Na Japonskem so ti majhni kužki med najbolj priljubljenimi psi, pri nas pa je japonski chin še vedno razmeroma zelo redek in neznan. 

Kakšen je njegov karakter? 

Ti majhni, ljubki kužki so izredno živahni, nežni, samozavestni, ponosni in igrivi, ki obožujejo, ko ga vzamete v naročje. So zelo zvesti svoji družini, ob tujcih pa so precej zadržani. So tihi psi, ki zelo redko lajajo. Ne potrebujejo veliko časa, da se navadijo na čistočo, saj so kar hitro učljivi. Najraje so v krogu svoje družine, saj se tam počutijo najbolj varne. Kljub veliko dobrim lastnostim pa imajo tudi nekaj slabih, kot so smrčanje in spuščanje plinov.

Kako jih vzgajati?

Za razliko od večine majhnih pasem, je za te majhne kepice značilno, da so veliko bolj poslušni. Znajo pa kljub temu biti precej trmasti. Če jih boste želeli kaj naučiti, boste morali pri vzgoji biti nežni in dosledni. Nujno potrebujejo zgodnjo socializacijo.

Ujemanje z otroki in drugimi živalmi


Ker niso grobi ali nestrpni kužki, so prav zato primerni za družine z otroki. V igri z njimi bodo neizmerno uživali in se redko kdaj naveličali. Je pa res, da se bodo bolje znašli, zaradi svoje majhnosti, v družinah z že večjimi otroki, saj ti že vedo in razumejo, kako se je potrebno obnašati do tako majhnega kužka. Tudi z ostalimi živalmi, če jih imate, hitro navežejo stik. Nekateri priporočajo, če je možno, da imate doma dva japonska china.

Zdravstvene težave

To je kar zdrava pasma, ki nima določenih genetsko pogojenih bolezni. So pa zelo občutljivi na visoke, poletne temperature, zato pazite, da se vam v vročih dneh ne pregreje. Lahko imajo težave z dihanjem in vnetjem oči. Glede na njegovo dlako priporočamo dnevno česanje, posebej pazljivi pa bodite pri dlaki za ušesi. Dnevno pregledujte ušesa in oči, saj boste tako preprečili vnetja, ki so zanje kar značilna.

Primeren bivalni prostor

Glede na svojo velikost so ti kužki odlični za stanovanje. Prav tako ne potrebujejo veliko gibanja, zato se bodo v stanovanju počutili prav prijetno. Nikakor niso to zunanji psi, zato ne dovolite, da bi noč preživeli zunaj. Ne marajo samote, zato jih ne puščajte same predolgo. Japonski chin je primeren tudi za starejše, ki si želijo mirnega kužka, ki pa je vsake toliko navihan, da jim ob njem ne bo dolgčas.

Namig za hranjenje


Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano. 
Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa? Preverite tu >>
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>


Morda je ravno ta pasma vaš zvesti spremljevalec? Napišite nam, kakšne so njegove lastnosti, veseli bomo tudi fotografije.


 

Delite s prijatelji na: