Predstavitev pasme: Irski rdeči seter />

09/12/2020

Prehrana, Zanimivo

Ime pasme irski seter vam že po imenu pove, da izhaja iz Irske, njegova priljubljenost pa se je zelo hitro razširila, zahvaljujoč njegovi lepi mahagonijevi dlaki. Je prijazen, nagajiv, radoveden ter poln energije. Ravno tako je živahen družinski prijatelj, ki bi se lahko dobro odrezal v številnih pasjih športih in dejavnostih.

Kakšen je njegov karakter?

Če iščete nežnega, prijaznega psa, je irski seter definitivno prava izbira za vas. Ima veliko energije, zato potrebuje ogromno prostora, kjer se bo lahko prosto gibal. Obožuje aktivnosti, ki jih lahko počne s svojo družino. Obožuje družine z več družinskimi člani. Spada med zelo samostojne in hkrati inteligentne pse. Če iščete psa čuvaja, morda irski seter ne bo najboljša izbira, saj so do tujcev zelo prijateljsk, zato niso najboljši čuvaji. 

Kako jih vzgajati?


Kot smo že omenili, je irski seter zelo samostojen pes, zato bodite previdni pri treningu, da ne boste preveč dominantni, saj tako ne boste dosegli veliko. Ker ima veliko energije, lahko ob premajhni aktivnosti postane precej neposlušen. Hitro se bo naučil ukazov. Idealen bo za družino, ki obožuje zunanje aktivnosti, v katere bo lahko vključila tudi njega. 

Ujemanje z otroki in drugimi živalmi

Ne glede na to, katero žival imate doma, z vsako se bo dobro ujel. Pomembna je samo zgodnja socializacija. Dobro se ujema z drugimi psi. Če si želite več psov, bo ta pasma odlična za vas. Prav tako obožuje otroke in igro z njimi. Če ga boste pravilno vzgojili, bo ubogal tudi najmanjše člane vaše družine. Pri irskem setru ne boste videli agresije, ne do otrok, ne do tujcev. 

Zdravstvene težave

Kot vse velike pasme, ima tudi irski seter določene zdravstvene težave. Najpogostejše so displazija kolkov, zasuk želodca ter progresivna retinalna atropija (napredujoča slepota). Ker je njegova dlaka daljša, zahteva redno krtačenje in vsake toliko kopel, ko je seveda ta nujno potrebna. Pozorni bodite na ušesa, saj je irski seter nagnjen k vnetju ušes.

Primeren bivalni prostor


Ker je irski seter izredno družaben pes, bo najbolj primeren bivalni prostor v hiši, skupaj z vami. Ta pes nikakor ni primeren za na verigo ali v pesjak. Če ga boste zaprli v pesjak, bo zelo nesrečen.

Namig za hranjenje


Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano. 
Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa? Preverite tu >>
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>

Morda je ravno ta pasma vaš zvesti spremljevalec? Napišite nam, kakšne so njegove lastnosti, veseli bomo tudi fotografije.

Delite s prijatelji na: