Predstavitev pasme: Evrazijec />

Evrazijec je pasma srednje velikih psov, ki je bila načrtno vzgojena s križanjem volčjega špica, samojeda in čovčova. Glavni namen križanja teh treh pasem je bil združiti vse pozitivne lastnosti teh pasem in to je tudi uspelo. Znano je, da so ti psi zelo inteligentni in zvesti.


Kakšen je njihov karakter?


So izredno tihi, prijazni, mirni in zelo zvesti spremljevalci. So zelo zaščitniški do svojih lastnikov. Prav zato so zmeraj radi v družbi in ne marajo samote. Do ljudi, ki jih ne poznajo, so večinoma zadržani, niso pa agresivni. Ker so zelo pozorni na dogajanje okoli sebe, vas bodo hitro opozorili na prihod tujca z laježem.


Ujemanje z živalmi in otroki


Kot smo že omenili, so zelo prijazni, mirni in tihi psi, zato so tudi zelo prilagodljivi. Dobro se razumejo z drugimi hišnimi ljubljenčki in živalmi, vendar samo, če jih dovolj hitro socializirate. Drugače je s tujimi živalmi, ki jih ne pozna, do tistih pa zna biti precej zadržan. Prav tako je z otroci. Dobro se razume z njimi, vendar pa je potrebno, da otroci vedo, kako se obnašati in kako ravnati s psom. Pri manjših otrocih bodite zmeraj prisotni, saj se le-ti še ne znajo igrati in lahko nenamerno kužka kje “pocukajo” ter lahko pride do neljubega dogodka.


Nega in zdravstvene težave


Ker je dlaka evrazijca srednje dolga in kar gosta, je potrebno pogosto krtačenje. Dlaka je lahko različnih barv, edini barvi, ki nista dovoljeni sta jetrna barva in bela. Z rednim krtačenjem bo njegov dlaka zdrava in lepa. Ob menjavi dlake, dvakrat letno, je priporočljivo še pogostejše krtačenje. Kopanje ni tako obvezno, izvajate ga le po potrebi, ko je to res nujno. Je ena izmed redkih pasem, ki ni nagnjena k genetskim težavam. Je izredno zdrava pasma. Je pa res, da vsi psi niso enaki, zato so tudi tukaj lahko izjeme. Najpogosteje se pojavi displazija kolkov in sladkorna bolezen.


Vzgoja


Ta pasma je izredno inteligentna in hitro učljiva. Potrebujejo veliko pozitivne spodbude, ljubezni, nežnosti. Če boste z njimi ravnali grobo, se bo tudi on odzval negativno. Pri treningih bodite izvirni in inovativni, saj se zelo hitro naveličajo rutine in jim postane dolgčas.


Bivalni prostor


Če imate namen psa imeti v boksu ali na verigi, potem ta pasma nikakor ni primerna za vas. Ti psi so radi v družbi, zato si želijo živeti z vami. Primeren prostor je stanovanje, ki je dovolj veliko, da se bo lahko gibal, če pa še imate zraven dvorišče, pa še toliko boljše. Tam se bo lahko svobodno gibal, hkrati pa bo v vaši bližini. 

Namig za hranjenje

 

Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.


Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >>
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >> 

Imate tudi vi to pasmo? Zaupajte nam, kakšno je življenje s tem čudovitim hišnim ljubljenčkom, veseli bomo tudi vaše fotografije.

Delite s prijatelji na: