Predstavitev pasme: Cane Corso />

10/07/2019

Izdelki, Zanimivo, Novice

Pametni, lahko trenirani, samozavestni Cane Corso bo vaš največji zaščitnik. Njegova linija sega v antično rimsko obdobje, ime pasme pa pomeni v latinščini “Varnostni pes”. 

OPIS PASME
So psi, ki pogosto tehtajo več kot 40-50 kg, z veliko glavo, opozorilnim izrazom na obrazu in mišicami, ki so pod kratko, trdo dlako. Na prvi pogled izgledajo zastrašujoče. Njihov videz je njihova prva obramba pred vsiljivci. Kljub svojemu videzu so neagresivni psi. So zelo inteligentni, zvesti, ustrežljivi, samozavestni. Kot pri vseh drugih velikih pasmah, je tudi pri Cane Corso zelo pomembna zgodnja socializacija. Kljub svoji velikosti so izredno hitro in zelo okretni. 

KARAKTER

So izredno prilagodljivi, vdani in pogumni psi, ki potrebujejo veliko gibanja in zunanjih aktivnosti. Če želite psa, ki bo hkrati dober čuvaj, je ta pasma prava izbira za vas, kajti boljšega čuvaja boste težko našli. So zelo zvesti svojemu lastniku in izredno nezaupljivi do tujcev. Čeprav, kot smo že omenili, so neagresivni psi, vendar pa bo v želji, da bi zaščitil svojega lastnika, pripravljen storiti vse. Zaradi svoje inteligentnosti so hitri učljivi, vseeno pa, če nimate izkušenj s kužki, ni primerna pasma za vas, saj so zelo veliki in močni psi. 

AKTIVNOSTI IN VZGOJA
Kot smo prej omenili, so zelo aktivni psi, zato potrebujejo veliko zunanjih aktivnosti. Sprehod enkrat na dan za njih ne bo dovolj. Prav zaradi svoje velikosti in dominantnosti ni primerna pasma za vsakogar. Priporočamo ga predvsem izkušenim in močnejšim lastnikom, ki nimajo straha in so zelo odločni ter vztrajni pri vzgoji. 

RAZUMEVANJE Z OTROKI

Zaradi svojega neagresivnega, ljubečega in mirnega karakterja so zelo primerni za družine z otroki, saj jim nikoli ne bi storili nič hudega. Bi pa jih za vsako ceno zaščitili. So zelo nežni do otrok. Ni pa primeren za družine z zelo majhnimi otroki, saj jih lahko zaradi svoje velikosti nehote poškoduje. Je pa tudi pri večjih otrokih pomembna vzgoja in hitra socializacija. Prav tako pa je pomembno, da se otroci naučijo spoštljivega in razumnega ravnanja z njim. Zmeraj pa naj bo ob igri z otroki prisotna odrasla oseba. 

NEGA 
Ker ima izredno kratko dlako, zahteva minimalno nego. Potrebno je le občasno krtačenje, da boste odstranili odmrlo dlako. Prav tako ga lahko vsake toliko osvežite z vlažno krpo, da odstranite iz njega kakršnokoli umazanijo. Največ nege potrebuje gobček, ki ga je potrebno redno brisati in čistiti, saj je za to pasmo značilno, da se zelo slinijo. 

BIVALNI PROSTOR
Pes Cane Corso je primerna za stanovanje, vendar le, če mu boste zagotovili zadostno mero gibanja in zunanjih aktivnosti. Najboljša možnost pa je velik ograjen vrt, lahko pa biva tudi zunaj, vendar mu morate zagotoviti streho, da se lahko zateče tja v primeru slabega vremena. Ker ima zelo kratko dlako, zunanje bivanje pri nižjih temperaturah zanj nikakor ni primerno.

Namig za hranjenje
Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.
Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >>
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >> 
 

Delite s prijatelji na: