Predstavitev pasme: Borderski ovčar (Border collie) />

08/05/2019

Izdelki, Novosti, Zanimivo

Borderski ovčar oziroma Border collie je zelo stara pasma, ki izhaja iz dežel Škotske in Anglije. Ta pasma je bila nekoč namenjena paši velikih čred. Ta nagon pastirja še je zmeraj prisoten v tej pasmi, je zelo dober čuvaj, poln energije. Zahteval bo ves vaš čas. Če ste veliko zdoma, ta pasma ni primerna za vas.

Opis in karakter

Je srednje veliki pes, atletske postave. So zelo prijazni do domačih, do tujcev pa izredno nezaupljivi. So odlični psi čuvaji, ki bodo naredili vse, da bodo svojega lastnika zaščitili pred tujci. So izredno inteligentni psi. Hkrati so izredno energični, zelo težko so na miru. Ti psi morajo vedno biti v gibanju. Ta pasma je primerna za vas, če živite v hiši z velikim vrtom, da se bo vaš kuža lahko svobodno gibal. 

Zelo težko se vključijo v družbo drugih živali, saj želijo zaradi svojega nagona imeti vse v čredi, kar pa ponavadi drugim psom ne odgovarja. Drugače pa ti psi niso napadalni. 


Dlaka in nega


Ta kuža je prekrit z vodoodporno dlako, ki je lahko valovita ali ravna. Prevladuje črno bela barva, lahko pa ga najdemo tudi v kakšnem drugem odtenku. Potrebno jih je vsakodnevno krtačiti, saj jim dlaka izredno odpada. Če želite, da se mu bo dlaka bleščala, je potrebna tedenska nega, kopanje pa le po potrebi. 

Vzgoja


Ti kužki so izredno učljivi. Kot pa smo že omenili, potrebujejo ogromno zaposlitve. Če se bo kužek začel dolgočasiti, verjemite, da si bo zabavo poiskal sam in predvidevamo, da vam njegova zabava ne bo všeč. Ponavadi je to grizenje vsega, kar mu pride pod gobček. Zato mu nudite dnevno aktivnost. Najboljša aktivnost v katero ga lahko vključite je tek. Gibanje na dvorišču je za tega psa definitivno premalo. 

Namig za hranjenje
Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.
Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >> 
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>
 

Delite s prijatelji na: