Predstavitev pasme: bernardinec />

22/08/2018

Izdelki, Zanimivo, Nasveti

Je še kdo, ki ni gledal filma o navihanem bernardincu Beethovnu? Če ste ga, potem najverjetneje poznate, kakšni psi so ti veliki, izredno prikupni štirinožci. Za tiste, ki si ga še niste ogledali, vam svetujemo, da ga, vse dele. Ne bo vam žal. Da pa boste izvedeli res vse o tej veliki pasmi, pa si preberite današnjo predstavitev pasme.

Bernardinec je pasma psov, ki ima zelo staro poreklo. Njegove prednike so pred dvema tisočletjema pripeljali v Švico že Rimljani. Standard pasme je bil potrjen 2. junija 1887 in od takrat je bernardinec avtohtona švicarska pasma. Ime bernardinec se je za pasmo začelo uporabljati šele leta 1865, ko se je v samostanu svetega Bernarda začela čistopasemska vzreja. Že tedaj so menihi poznali dva tipa psov: kratkodlake, ki so jih uporabljali za delo (teptanje snega, prevoz mleka, iskanje pogrešanih ljudi) in dolgodlake, ki pa so bili za življenje v snegu manj primerni, ker se jim je sneg sprijemal v kepe na dlaki. Osnovna barva je bela z manjšimi ali večjimi rdečimi polji ali povsem rdečerjav plašč po hrbtu. Obe vrsti dlake sta zelo gosti, mehki in vodoodporni. Nega je precej enostavna. Dvakrat letno se izpadanje dlake poveča, takrat pa je priporočljivo tudi pogostejše česanje. Pogosto kopanje ni priporočljivo, saj dlako ščitijo posebna olja, ki se lahko uničijo. Precej se slinijo in tudi oči se jim precej solzijo, zato vam bodo z rednim brisanjem le-teh, zelo hvaležni. Vročine ne prenašajo najbolje, zato jih izpostavljanju soncu ne smemo.

Je pravi velikan, izredno močan, visokonog, zelo močnega okostja. Teža samcev je približno 80 kg, samičk 65 kg. Samci v višino zrastejo med 70 in 90 cm, samičke pa med 65 cm in do 80 cm. So na splošno precej zdravi psi, pri katerih pa se občasno pojavljajo tudi nekatere bolezni: nestabilnost vratnih vretenc, kostni rak, displazija kolkov ter zasuk želodca. Povprečna življenjska doba se giblje med 8 in 10 let.

Bernardinci so zelo prijazni, mirni, uravnovešeni, zelo živahni v mladosti, pozorni na okolico, poslušni, potrpežljivi in močno vdani svojim lastnikom. Ne laja pogosto, v vlogi čuvaja se obnese zgolj zaradi svoje velikosti, saj že z njo nažene strah v kosti. 

Kakšno hrano izbrati za bernardinca? Če želite, da vaš kužek prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.
Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >> 
Je vaš kosmatinec starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>

Delite s prijatelji na: