Predstavitev pasme: Beli švicarski ovčar />

 

Če si predstavljate psa, ki ima zgradbo telesa kot nemški ovčar in je bele barve, potem zagotovo mislite belega švicarskega ovčarja. Beli švicarski ovčar je edinstvena in izredno privlačna pasma, ki je zelo inteligentna. Dejansko je potomec nemškega ovčarja. 

 

Kakšen je njegov karakter?

 

Beli švicarski ovčar je prijazna in zabavna pasma, ki ima trden karakter. So izredno pogumni in zvesti psi. Čeprav je ta pasma morda nekoliko previdna do tujcev, le redko kaže agresijo do ljudi ali drugih psov. Beli švicarski ovčar s svojo družino tvori močne vezi in je na trenutke lahko zelo zaščitniški. Socializacijo in usposabljanje je treba začeti zgodaj, da preprečimo razvoj problematičnega vedenja. Potrebuje odločnega in vztrajnega lastnika. 

 

Zdravstvene težave

 

Beli švicarski ovčar ima več ali manj enake težave, kot so značilne za nemškega ovčarja. Nekatera stanja, h katerim je ta pasma nagnjena, so: displazija kolkov, displazija komolcev, degenerativna bolezen sklepov, težave z očmi, alergije in težave s kožo. Nekatere genetske linije so pokazale tudi težave z avtoimunskimi boleznimi, kot so lupus in prirojena bolezen hrbtenice.

 

Zelo aktivni psi

 

Beli švicarski ovčarji so zelo aktivni psi. Zahtevajo vsaj 30 minut hoje na dan, poleg obilice igralnega časa - če je mogoče na prostem. Ti psi radi tečejo in se igrajo, vendar bodo uživali v vsaki dejavnosti, ki jim omogoča preživljanje časa s svojo družino. Zaradi njihove inteligence in aktivnosti jih uporabljajo pri policijskem delu, kot reševalne pse, kot vodiče za slepe …

 

Kako jih negovati?

 

Dlaka belega švicarskega ovčarja je gosta in ravna. Barva njegovega kožuha je lahko snežno bela, lahko pa tudi svetlo krem. Dlaka mu skozi celo leto izpada, zato je obvezno dnevno česanje in krtačenje.

 

Ujemanje z živalmi in otroki

 

Načeloma nimajo težav z drugimi živalmi oziroma hišnimi ljubljenčki, če jih čim prej socializiramo in navadimo na njih. Prav tako se odlično razumejo z otroki, ki so del njegove družine. Pred tujimi otroki, ki jih ne pozna, pa bodite pozorni in pazljivi. Lahko jih zazna kot grožnjo. Kot pri vseh psih, tudi pri belem švicarskem ovčarju previdnost pri otrokih nikoli ne bo odveč. 

 

Bivalni prostor

 

Primeren bivalni prostor je večje stanovanje ali hiša, vendar mu morate vsekakor omogočiti dovolj gibanja na prostem. Idealen dom pa bo zanj dom, ki ima zunaj večjo ograjeno površino, kjer se bo lahko nemoteno in svobodno gibal.

 

Namig za hranjenje 

 

Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.

 

Imate mladička? Preverite tu >> 
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa? Preverite tu >>
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >> 

 

Imate tudi vi to pasmo? Zaupajte nam, kakšno je življenje s tem čudovitim hišnim ljubljenčkom, veseli bomo tudi vaše fotografije.

Delite s prijatelji na: