Predstavitev pasme: Avstralski ovčar />

04/06/2019

Izdelki, Zanimivo, Nasveti, Novice

Avstralski ovčar, kljub svojemu imenu, ne izvira iz Avstralije, kot bi mnogi mislili. Pasma, kot jo danes poznamo, prihaja iz Amerike. So izredno talentirani psi. Njihove veščine so varovanje, odkrivanje narkotikov, sledenje in iskanje pogrešanih oseb. So zelo prilagodljivi in izredno poslušni kužki. Večina avstralskih ovčarjev ima različno obarvani očesi ali več prelivajočih se barv v očeh.

Kakšen je njihov karakter?

Avstralski ovčarji so izredno inteligentni, ljubeči, prijazni, energični psi. Nenehno potrebujejo zaposlitev. Zato je ta kuža primeren za družino, ki se veliko giba, potuje. Ker so bili vzgojeni kot čuvaji čred, imajo še sedaj ta nagon v sebi. Zato bodo preganjali vse od živali, ljudi, avtomobilov in koles. Imajo izredno močan nagon za varovanje, nenehno želijo biti v stiku s svojim lastnikom. Prav zaradi tega vam bodo ves čas za petami, kamorkoli se boste obrnili, bodo v bližini. Zelo radi izkazujejo ljubezen, so zelo ljubeznivi psi. Ker so zelo navezani na lastnika, so posledično zelo nezaupljivi do tujcev, saj so zelo teritorialni in zaščitniški. 
Ker so zelo ljubeči psi, so primerni za otroke. Izkazoval jim bo ljubezen, se z njimi igral in, kar je najpomembneje, poskušal jih bo zaščititi.


Kako jih negujemo?

Njegova dlaka je zelo raznolika. Dlaka je srednje dolžine, ravna, le ponekod rahlo valovita. Njegova značilna barva je črna, rdeča lisasta ter modra lisasta. Bele in svetlo rjave lise se ponavadi pojavijo po obrazu, prsih in po sprednjih in zadnjih tacah. Ker mu pogosto izpada dlaka, morate biti pripravljeni na to, da bo tudi čiščenje stanovanja zato pogosteje. 
Redno ga je potrebno krtačiti. 
Kopajte ga samo, če je to nujno potrebno, saj mu boste s prepogostim kopanjem uničili zaščitni sloj na koži. Po kopanju ga obvezno morate posušiti, ker mokra dlaka zelo slabo vpliva na njegovo kožo. 

Zelo aktivna pasma

Avstralski so zelo aktivni psi, zato zahtevajo veliko aktivnosti. Obvezni so dnevni sprehodi, priporočljivo pa je, da jim omogočite trening. Niso primerni za lenarjenje in poležavanje v hiši. Z njimi se je potrebno veliko ukvarjati in jim nameniti veliko pozornosti. Veljajo za ene izmed najbolj inteligentnih in učljivih psov. 

Primeren bivalni prostor

Ker so izredno družabni psi, je pomembno, da jih vključite v vaše družinske aktivnosti. Potrebuje prostor za gibanje, pesjak nikakor ni primeren bivalni prostor za to pasmo, saj obstaja velika verjetnost, da bo zaradi zaprtega in omejenega prostora razvil vedenjske motnje. 

Namig za hranjenje

Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.
Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >>
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >> 
 

Delite s prijatelji na: