Predstavitev pasme: Argentinska doga />

 

Spoznajte argentinsko dogo, imenujemo jo tudi argentinski mastif ali dogo argentino. Izhaja iz večih pasem: bulterirer, mastif, bokser, buldog in pointer. Vzrejeni so bili kot lovski psi, za zasledovanje divjih prašičev in pume. V nekaterih državah je ta pasma obravnavana kot nevarna, to pa zgolj iz enega razloga - napačne vzgoje.

 


Kakšen je njihov karakter?

 


Za njih je značilno, da so zelo nezaupljivi do tujcev. Do svojih lastnikov pa so izredno zaupljivi, pazijo na njih in njihov dom. Kljub svoji velikosti, so zelo ljubeči do otrok, radi se z njimi igrajo in cartajo. Spadajo med inteligentne pse. Če boste vztrajni, jih lahko veliko naučite. Če niste dosledni, samozavestni in vztrajni, potem ta pasma nikakor ni za vas. Ob neodločnem lastniku, lahko prevzame vlogo vodje in tako lahko postane pretirano zaščitniški do ljudi v svojem okolju, tudi nevaren. Če ga boste pravilno vzgajali, boste dobili zelo dobrega prijatelja, ki je zelo prijazen, ponižen, ki ne bo lajal veliko, bo pa se vedno zavedal svoje moči.

 


Kako jih negovati?

 


Imajo zelo enakomerno, svetlečo, gladko in kratko dlako. Gostota dlake se prilagodi, glede na podnebje, v katerem bo pes živel. Znani so po čisti, beli barvi, nekateri imajo okoli oči črno liso, ki pa ni najbolj zaželena. Prav zaradi njegove kratke, gladke dlake, je nega zelo enostavna in preprosta. Potrebno je občasno krtačenje in striženje krempljev. Dlaka argentinske doge ne izpada veliko in prav tako nima vonja.

 


Kako jih vzgajati in njihova aktivnost

 


Kot smo že omenili, so argentinske doge izredno močni in veliki psi. Prav zaradi tega je zelo pomembna vzgoja že od malega. Pri vzgoji tega velikega psa boste morali biti izredno močni, vztrajni in samozavestni. Ne smete mu dovoliti, da on vodi vas. Tako bo pes postal neobvladljiv, tega pa si pri takšnem velikem in močnem psu nikakor ne želite. Zelo jasno mu morate pokazati kaj lahko in kaj ne sme početi. Meje mu postavite zelo jasno. Prav tako je pomembna zgodnja socializacija. Če ga boste nepravilno vzgojili, lahko postanejo preveč zaščitniški in hkrati agresivni.

 


Ujemanje z drugimi živalmi in otroki

 


Ker so bili vzrejeni tudi za pasje boje, se nikakor ne ujemajo z drugimi psi, še posebej, če so ti istega spola. Do drugih psov so lahko zelo agresivni. Z drugimi živalmi, če bo z njimi odraščal, se bo ujel. Ker so bili vzgojeni kot lovski psi, pomeni, da imajo zelo močan lovski nagon, zato bo neznane, tuje živali preganjal. Kljub svoji velikosti, so ljubeči psi. Če imate v družini otroka, bo z njim ravnal izredno ljubeče in nežno. Se pa vsekakor bolje razume z večjimi otroki, ki z njim znajo ravnati nežno in spoštljivo.

 


Zdravstvene težave

 


Zaradi križanja različnih pasem, ki imajo prirojene težave glede oglušelosti, se tudi pri argentinski dogi pojavlja ta zdravstvena težava. Če noben od staršev nima težav s sluhom, potem je tudi velika verjetnost, da jih mladič ne bo imel. Prav zaradi tega se pred nakupom mladička, dobro prepričajte od kod izvirajo starši in kakšne zdravstvene težave imajo le-ti.

 


Primeren bivalni prostor

 


Če mu boste namenili vsak dan dovolj gibanja in aktivnosti zunaj, je lahko njego bivalni prostor tudi hiša ali stanovanje. Če imate hišo z velikim dvoriščem, bo to zanj idealen bivalni prostor. Tako bo čez dan lahko tekal zunaj, zvečer pa se bo odpravil v varno zavetje hiše. Ti psi namreč niso primerni za zunanje življenje.

 


Namig za hranjenje 
 

 

Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.
 

 

Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa? Preverite tu >>
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>

 

Delite s prijatelji na: