Predstavitev pasme: Angleški buldog />

15/01/2019

Izdelki, Zanimivo, Novice

Angleški buldog je rjavkast majhen kuža, ki izžareva veliko moč, odločnost in stabilnost. Njegovo poreklo je Velika Britanija. Prvotno so bili angleški buldogi vzrejeni kot vaba za bike. Njegova naloga je bila, da je bika ugriznil za vrat in se tako dolgo držal za bikov vrat, dokler lastnik bika ni ujel. Čez čas so se vzrejci angleških buldogov odločili, da bodo obdržali njegovo velikost in obliko, ampak ga bodo vzgojili v ljubeznivega in prijetnega družinskega psa. Spadajo med najnežnejše pasme psov. 


Angleški buldog in otroci
Angleški buldog je odličen kuža za družine z otroki katerekoli starosti, saj je zelo potrpežljiv. Angleški buldog bo postal najboljši prijatelj vašega otroka, do njega bo zelo zaščitniški in ljubeč. Je pa značilno za njih, da nimajo radi aktivnosti. Torej, če si želite psa, s katerim bi hodili na sprehode, z njim tekali in se igrali, potem ta pasma ni za vas. So zelo počasni (leni) psi. 

Kakšen je njihov karakter?
Kljub svojemu videzu je zelo nežen kuža, je vdan, zvest, zanesljiv in ljubezniv. Je odličen družinski pes. Zelo rad je v družbi ljudi. Ne mara samote. Če ste veliko odsotni od doma, ni primeren za vas. Ta pasma potrebuje zelo odločnega lastnika, saj je angleški buldog lahko zelo dominanten. Znajo biti zelo zaščitniški, posebej v svojem okolju. Zelo hitro bo opozoril na prihod neznanca, kljub temu, da ne laja veliko. So zelo vztrajni in odločni psi. Za njih je značilno, da zelo glasno smrčijo in se močno slinijo. Če vas to ne moti, potem je angleški buldog pravi kuža za vas. 
So zelo razmišljujoči psi, zelo redko ubogajo na prvo besedo. Drugače pa zelo radi  ugodijo svojemu lastniku, so zelo odzivni na pohvale in tudi grajo sprejmejo. Ne nagrajujte jih s hrano, raje jih nagradite z pozornostjo.

Kaj pa druge živali?
Kot smo že omenili, imajo zelo radi družbo, tudi družbo drugih štirinožnih prijateljev. Potrebno jih je že zelo zgodaj socializirati, torej navaditi na druge živali, kar je še posebej pomembno pri samcih. 

Kako jih negovati?
Dlaka angleškega buldoga je zelo kratka in tanka, zato ne potrebuje posebne nege. Če boste kužka redno krtačili, potem tudi po stanovanju ne boste imeli veliko dlake. Kopanje psa naj bo samo takrat, ko je to res nujno potrebno. Pa še takrat ne smete uporabljati mil. Zelo pomembna je ustna higiena kužka. Prav tako pa je pomembno (glede na to, da ima angleški buldog na glavi, prsih in okrog repa gube), da te gube redno čistite, da ne bi prišlo do kakšne nepotrebne infekcije. To lahko preprosto storite z vlažno krpo. 

So precej nagnjeni k boleznim. Izpostavljeni so slabemu vidu in boleznim oči ter težavam z dihanjem. Zelo so občutljivi na mraz in vročino. Izpostavljeni so tudi vročinski kapi. Samičke pri kotenju mladičkov velikokrat potrebujejo veterinarja, saj je zaradi velike lobanje kužkov, potreben carski rez. Nagnjeni so k prekomerni teži, zato je zelo pomembno, da pazite, kako se prehranjujejo.

Angleški buldogi so primerni za stanovanja, saj so precej lenobni psi, zato ne potrebujejo velikega vrta in okolice, kjer bi tekali. Ker zelo slabo prenašajo temperaturne spremembe oziroma ekstreme, niso primerni za življenje v pesjaku zunaj. 

Kakšno hrano izbrati za angleškega buldoga? 
Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.

Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >> 
Je vaš buldog starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>
 

Imate tudi vi angleškega buldoga? Zakaj vam je ta pasma še posebej pri srcu? 

Delite s prijatelji na: