Predstavitev pasme: Aljaški malamut />

04/12/2018

Nega, Zanimivo, Nasveti

Ste že videli filme o Aljaske, kjer psi vlečejo sani po snegu? Ste se kdaj spraševali, katera pasma psov je to? No, danes boste spoznali eno izmed teh, in sicer aljaškega malamuta.
 

Aljaški malamut vsekakor premore več kot zgolj lep izgled. Ima veliko energije in vedno želi ugoditi svojemu lastniku, zelo dobro se razume tudi z otroki. Ta pasma je bila vzgojena za vleko sani in težkih tovorov. Velja za eno izmed najstarejših pasem na svetu, kar potrjuje tudi njen DNK. 

Kakšen je njegov karakter? 

Aljaški malamut je pes z veliko energije. Kot mladiček zahteva veliko pozornosti in aktivnosti, odraste pa v zrelega, odgovornega in umirjenega psa. Ti psi so zelo inteligentni, vendar znajo biti tudi samosvoji in trmasti. Znani so po tem, da se včasih ne odzovejo na klic. To niso psi, ki bi čuvali vašo hišo, saj vsakega prišleka veselo pozdravijo. 

So zvesti svojemu lastniku, pogosto vam bodo izkazovali ljubezen in na splošno bodo zaupali vsakemu človeku, ne pa tudi vsaki živali. Skoraj nikoli ne lajajo. Pomembno je, da je ves čas zaposlen, sicer vam bo v nekaj urah uničil lastnino, zelo rad pa tudi kopa luknje, v katerih se potem ohladi ali pa zgolj iz dolgčasa.

Ali je pasma primerna za otroke?
Ker gre za izredno ljubečo pasmo, je aljaški malamut primeren za otroke, seveda pa moramo vsekakor biti zelo pozorni, saj je to velik pes, ki lahko otroke nehote prevrne, zato jih ne puščajte samih med igro.

Negovanje
Aljaški malamut ima gosto dvojno dlako, ki je značilna za severne pse. Zgornja dlaka je gosta in debela, saj ga varuje pred najhujšimi vremenskimi pojavi. Pod to dlako pa ima mehko, gosto in oljnato podlanko. Dlaka je lahko v odtenkih sive, črne ali rdečkaste barve, tačke in gobček pa so skoraj vedno beli. Dvakrat letno mu dlaka izdatno izpada, priporočljivo je, da ga krtačite večkrat na teden. Kopanje je potrebno zgolj v vročih dnevih, saj se zaradi gostega kožuha sam težko ohladi. 

Ta pasma je sicer izpostavljena tudi nekaterim dednim genetskim boleznim kot je displazija kolkov, pasja pritlikavost in oslabel mišični tonus. Nagnjeni so tudi k debelosti in očesnim boleznim kot so sive mrene.

Še nekaj namigov … 
Aljaški malamuti so zelo aktivni, zato potrebujejo intenziven trening, pri katerem ga nagrajujemo. Sicer znajo biti samosvoji in trmasti, vendar boste z vztrajnostjo dosegli želeno. 

Aljaški malamut ni primeren za stanovanje, najboljše je, če ima na voljo vsaj ograjen vrt. Zaradi svojega kožuha z lahkoto prenaša nizke temperature, v visokih temperaturah pa poskrbite, da ima dovolj sence in vode na voljo.

Kakšno hrano izbrati za aljaškega malamuta? Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.
Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >> 
Je vaš kosmatinec starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>
 

Delite s prijatelji na: