Predstavitev pasme: Akitu Inu />
Predstavitev pasme: Akitu Inu

Akita Inu je znana tudi pod imenom Akita-ken, japonska akita in veliki japonski pes. Ti psi izvirajo iz gora severne Japonske. Akita sodi med najstarejše japonske domače pse in pasma že stoletja ostaja nespremenjena. Pasma je bila razvita za pomoč Matagijem pri lovu na divje svinje, japonske jelene in azijske črne medvede.

 

Akita je velik pes z debelim dvojnim plaščem, ki spominja na sibirskega haskija. Njihova dlaka je ponavadi kratka, čeprav obstajajo nekateri psi, ki imajo dolge dlake. Ameriška in japonska akita se razlikujeta glede barv plaščev, saj lahko ameriška akita pride v vseh možnih barvah. Japonska akita pa ima lahko le belo, rdečo, umazano belo barvo. 

Kakšen je njegov karakter in temperament?

 

 

Akitas so inteligentni, pogumni in močni psi. Večino časa so mirni in tihi in ponavadi najprej premislijo, preden odreagirajo oziroma se odzovejo na situacijo. Prav zaradi te lastnosti jih je zelo težko prebrati.
Ker niso bili vzrejeni, da bi živeli v skupinah, ampak so običajno bili sami oziroma v paru, tudi niso najbolj prijazni do tujcev. Nagnjeni so k agresivi do drugih hišnih ljubljenčkov in so še posebej nestrpni do živali istega spola. Zaradi tihega in skrbnega temperamenta akita ne kaže znakov agresije, napadi pa so nenadni in nepričakovani. Če se odločite za akito, bo najbolje, če bo on edini hišni ljubljenček. 

Kako ga trenirati?

So zelo voljni in včasih trdoživi. Ker so precej svojeglavi, spadajo med pse, ki jih ni najlažje trenirati. Od rane mladosti zahtevajo obsežno socializacijo in dosledno in trdno usposabljanje. Pozitivno okrepitev z nagradami in pohvalami bo olajšala usposabljanje, vendar je doslednost najpomembnejša značilnost usposabljanja in treniranja akite.
Od majhnih nog ga je potrebno navajati na ljudi, ki se gibajo v vašem okolju, prav tako na različne živali. Tako ga boste naučili ohraniti pod nadzorom njegovo agresivnost, prevlado in posesivnost ter ga hkrati naredili bolj nežnega v soočanju z novimi ljudmi in živalmi. 

Kakšne vaje in aktivnosti so primerne zanj? 

 

 


Akita Inu ne zahteva veliko vadbe. Ljubijo sneg in hladno vreme, zato bodo v hladnih zimskih dneh izredno uživali. Zadostujejo mu vsakodnevni sprehodi in občasni teki, da bo zadovoljen. Ker so po svoji naravi lahko agresivni in ne marajo tujcev in drugih živali, ga obvezno imejte na sprehodu na povodcu. Vendar pa to ne pomeni, da so vsi enaki, so tudi takšni, ki nikoli nikomur ne bi storili žalega.
Kakšne zdravstvene težave so značilne zanj?
Akita Inu je načeloma dokaj zdrava pasma, vendar se občasno pojavljajo nekatere bolezni, kot so avtoimunska bolezen, ki lahko uniči beljakovine v njegovih mišicah. Prav tako je podvržen zasuku želodca, kar pa lahko brez velikih težav preprečite z manjšimi obroki. Tako kot pri večini večjih pasem, se tudi pri akiti lahko občasno pojavi displazija kolkov.

Namig za hranjenje
Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.

Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >> 
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >>
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >> 
Imate tudi vi to pasmo? Zaupajte nam, kakšno je življenje s tem čudovitim hišnim ljubljenčkom, veseli bomo tudi vaše fotografije.

Delite s prijatelji na: