Ovratnica ali oprsnica? Katero izbrati za kužka? />

03/09/2018

Zanimivo, Nasveti, Novice

Vsi, ki radi sprehajate svoje ali kužke drugih, ste že najverjetneje naleteli na to, da ga je bilo težko obdržati na povodcu, da so vas vlekli za sabo, ali ste mislili, da se bo zdaj zdaj zaradi prenapete ovratnice zadušil. Nekateri ste zato raje nabavili oprsnico, saj ste mislili, da boste s tem rešili problem. Morda ste ga, morda pa tudi ne. Vsekakor obstajajo pomembne prednosti in slabosti pri odločanju med ovratnico in oprsnico. 

Uporaba ovratnice

Ovratnice so najpogostejša rešitev za sprehajanje kužkov. Dandanes obstaja že na desetine različnih modelov. Nekateri so namerno zasnovani tako, da zožijo ali povzročajo nelagodje kot sredstvo za usposabljanje, vendar jih ne priporočamo, ker obstaja veliko drugih možnosti za usposabljanje. Navadne ovratnice, če niso preveč zatisnjene okrog vratu, so čisto v redu, za kužke, ki nimajo težav z dihanjem in niso nagnjeni k vlečenju. Za nekatere pse so lahko tudi bolj udobne, še posebej, če jih imajo na sebi ves čas, kajti oprsnice običajno niso primerne za celodnevno uporabo, še posebej za kužke z daljšo dlako, saj se lahko dlaka ujame vanjo. Z ovratnico teh težav ne boste imeli.
Vsekakor pa ovratnica ni priporočljiva za kužke, ki med sprehodi radi vlečejo povodec, saj lahko pride do poškodb vratu. V tem primeru je za te pse vsekakor primernejša oprsnica. Obstajajo pa tudi take ovratnice, ki se same zatisnejo kužku okrog vratu, ko le-ta povleče in tako preprečijo, da bi se kužki zadušili ali se osvobodili ovratnice. Te so posebej primerne za mladiče in pasme, ki imajo manjše glave in debelejše vratove (npr. za buldoge, hrte,..).

Uporaba oprsnice

Oprsnice postajajo vse bolj priljubljene, saj lastniki psov odkrivajo prednosti, ki jih ponujajo. So odlično orodje za usposabljanje mladičkov, ki se učijo, kako se obnašati na povodcu in sprehajalcu omogoča malo več nadzora. Oprsnice si kužki ne morejo sneti in preprečuje, da bi pes lahko skočil na druge ljudi, brez skorajšnje zadušitve. Prav tako je manj verjetno, da se bodo po naključju zapletli v sprehajalno vrv. 
Imajo pa še eno prednost, saj zmanjšujejo tveganje za poškodbe vratu, še posebej za občutljive manjše pasme, kot so mopsi in francoski buldogi, ki so nagnjeni k respiratornim težavam. Če ima vaš kužek težave z dihanjem, je oprsnica verjetno najboljša izbira. Oprsnice se lahko pritrdijo na dva načina, z zapenjanjem spredaj (pod vratom) ali zadaj (zgoraj) na hrbtu. Sprednje zapenjanje je učinkoviteje za večje pse, kajti z zapenjanjem zadaj sprehajalec nima toliko nadzora, saj pes ne čuti potrebnih smernic. Zato se zapenjanje zadaj priporoča pri manjših pasmah, saj so bolj občutljivi.


Pri uporabi ovratnice ali oprsnice je pomembno, da vaš pes vedno nosi identifikacijske oznake. Nikoli ne veste, kdaj ga lahko kaj prestraši ali po nesreči pride ven iz hiše ali iz dvorišča. Tako ga boste v primeru neljubega pripetljaja lažje našli. 
 

Delite s prijatelji na: