Napotki za hranjenje mladičkov />

05/02/2019

Izdelki, Zanimivo, Nasveti, Novice

Verjamemo, da ste navdušeni in veseli, ker ste domov pripeljali majhno kepico na štirih tačkah. Ne pozabite, da je zelo pomembno, da to majhno kepico pravilno hranite, še posebej do prvega leta starosti je ključno.

Prvih 6 do 8 tednov vašega ljubljenčka

Prvih šest do osem tednov starosti mora psiček biti pri materi. Materino mleko je v tem obdobju zelo pomembno, saj mladičkom zagotavlja najboljšo prehrano, ki jim pomaga pri zaščiti pred boleznimi. Se pa včasih zgodi, da mati zboli, dobi mastitis, takrat pa je potrebno hranjenje mladičkov preko stekleničke. 


PRIVAJANJE NA GOSTO HRANO

Privajanje vašega štirinožnega mladička na gosto hrano se ne bo zgodilo kar čez noč. Privajanje običajno traja nekje od dveh do treh tednov. Najprej izberite hrano, ki je primerna za mladičke in s katero boste hranili vašega kužka. Če niste prepričani, katera hrana je primerna za vašo majhno kepico, je najboljše, da se posvetujete z vašim veterinarjem. Najboljša hrana za majhnega kužka je tista, ki vsebuje veliko proteinov, kalcija in kalorij. 

KAKO POGOSTO HRANITI VAŠEGA KUŽKA?


Mladički se morajo hraniti tri do štirikrat na dan. Če mu trenutno dajete nekje ¾ posodice pasje hrane dvakrat na dan, potem je bolje da spremenite na ½ posodice trikrat na dan.
Manjši obroki so lažje prebavljivi za majhne kužke. Nekje pri šestih mesecih starosti ga lahko pričnete hraniti dvakrat na dan. 

NADALJUJTE S HRANO ZA MLADIČKE

Kot smo že omenili, vsebuje hrana za mladičke ogromno kalorij in drugih nadomestil, ki jih kuža potrebuje. Zato zamenjajte hrano za mladičke s hrano za odrasle pse šele, ko bo vaš kuža večji in bolj zrel. Ni starostne omejitve, kdaj zamenjati hrano. Vse je odvisno od pasme in vsakega kužka posebej. 
Na splošno, majhne pasme nekje do 30 kg, dosežejo to zrelost nekje pri deset do dvanajst mesecev. Srednje velike pasme, do 80 kg, dosežejo zrelost nekje od 12 do 16 mesecev starosti. Pri velikih pasmah nad 80 kg, se lahko to obdobje prične nekje pri dveh letih starosti. 
Ko boste prehajali na hrano za odrasle pse, počnite to počasi, v obdobju od enega do dveh tednov.


HRANA, KI SE JE JE POTREBNO IZOGIBATI

Izogibajte se hrani, ki kot glavno sestavino omenjajo koruzo, kajti na prvem mestu mora biti meso.
Izogibajte se temu, da bi vašega psa hranili s hrano za mladiče bolj dolgo kot je to dejansko potrebno. To namreč lahko povzroči debelost in ortopedske težave. Ko bo vaš kuža začel jesti manj hrane za mladičke ali bo začel pridobivati na teži, boste vedeli, da je čas, da zamenjate hrano. 


 

NE PUSTITE, DA VAŠ PES POSTANE PREDEBEL

Pomembno je, da ocenjujete telesno težo vašega psa, saj boste tako lahko ugotovili, koliko hrane dejansko potrebuje. Priporočila na etiketah so samo smernice in ni nujno, da veljajo za vsakega psa enako. Lahko se zgodi, da bo vaš pes potreboval več ali manj hrane kot je zabeleženo na etiketi. 

Idealna teža kužka je, ko lahko zatipate njegova rebra, jih pa ne vidite. Če niste sami prepričani, ali je teža, ki jo ima vaš kuža, primerna, raje vprašajte veterinarja.    


Kakšno hrano izbrati za vašega ljubljenčka? 
Če želite, da vaš pes prejme popoln obrok z uravnoteženimi sestavinami, ki mu bodo zagotavljale zdrav in pravilen razvoj, je priporočljivo, da izberete kakovostno hrano.
Imate mladička? Preverite tu >>
Je vaš pes odrasel, normalno aktiven? Preverite tu >>
Če imate štirinožca s povečano aktivnostjo, brejo psico v zadnji fazi brejosti, doječo psico ali morda podhranjenega psa, potem preverite tu >> 
Je vaš kužek starejši, manj aktiven? Preverite tu >>
Še posebej pa je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano pri psih z občutljivim želodcem, alergijami. Preverite tu >>


 

Delite s prijatelji na: