Najpogostejše oblike raka pri psih />

04/02/2021

Izdelki, Zdravje, Zanimivo

Rak je pri psih zelo pogosta bolezen in je tudi glavni vzrok smrti. Največkrat se pojavlja pri starejših, in sicer kot posledica nenadzorovane delitve celic, ki na mestu, kjer se razmnožijo, oblikujejo tumorje. Poleg tega pogosto prodrejo v limfne in krvne žile, ter se preko krvi oziroma limfe prenesejo v organe, kjer iz njih nastanejo novi tumorji, ki jih imenujemo zasevki ali metastaze. Tako opazimo nenavadne otekline, prisotni pa so lahko še drugi znaki, na primer težko dihanje, krvavitve, izguba teže, težko požiranje in oteženo izločanje. Preventiva je težavna, saj točnih vzrokov za nastanek raka še ne poznamo. Zato je zelo pomembna zgodnja identifikacija bolezni in hitro zdravljenje.
 
NEKAJ NAJPOGOSTEJŠIH OBLIK RAKA PRI PSIH
 
1. Limfom
Limfom je maligno obolenje limfatičnega tkiva, kjer se nenadzorovano začnejo deliti limfatične celice. Je eden izmed najpogostejših oblik raka pri psih in se pojavlja kar 2-5 krat bolj pogosto kot pri ljudeh. Je zelo agresivna oblika raka in prizadene bezgavke, vranico, jetra in druge organe, v poznejših fazah pa je prizadet tudi kostni mozeg. Pri perifernem limfomu opazimo povečane bezgavke, ki jih tipamo pod vratom, pred rameni in za kolenom, pes pa ima lahko tudi zmanjšan apetit in je brezvoljen. Notranji limfom pa se kaže kot bruhanje, driska, bolečina v trebuhu in težko dihanje. Limfom je večinoma ozdravljiv, če ga opazimo dovolj zgodaj. Zdravimo ga s kemoterapijo, ki pa pri zelo agresivnih oblikah ni učinkovita.
 
2. Rak mlečne žleze
Najpogostejši rak med nesteriliziranimi samicami je rak mlečne žleze. Tudi ta oblika raka se 3-krat pogosteje pojavlja pri psih kot pri ljudeh. Največkrat se razvije pri samicah, starih od 9 do 11 let. Zanj je značilno, da se bolj pogosto pojavlja pri nekaterih pasmah, na primer nemških ovčarjih, miniaturnih pudljih, ptičarjih in nekaterih drugih. Prav tako ga večkrat opazimo pri predebelih živalih. Za zdravljenje je na voljo operacija, če raka ne odkrijemo dovolj zgodaj pa kemoterapija. 
 
3. Sarkom mehkega tkiva
Sarkomi se nahajajo v koži ali v tkivih neposredno pod kožo. Pogosto so v obliki trdne mase na nogah, v ustih ali na prsih. Največkrat se pojavljajo pri psih srednje starosti in pri večjih pasmah. Hitro širjenje na okolna tkiva predstavlja težavo pri odstranitvi tumorja. Po odstranitvi se vzorec pošlje v analizo, da se ugotovi, če obstaja možnost za njegovo širjenje. 
  
4. Osteosarkom
Čeprav je bolj značilen za starejše pse velikih pasem, se lahko pojavi pri vseh psih. Najbolj pogost je pri nemški dogi. Lahko prizadene različne dele telesa, najpogosteje pa dolge kosti okončin, kosti ramenskega obroča, kolena in zapestja. Pri večini psov se pojavi na dveh mestih, in sicer v področju zapestnega sklepa in pod kolenom. Kaže se kot šepanje in izboklina okoli prizadetega območja. Osteosarkom je zelo agresivna oblika tumorja, ki se hitro širi na druga tkiva, pogosto najprej na pljuča. Zdravljenje vključuje operacijo in kemoterapijo, vendar pa je pogosto neuspešno zaradi hitrega širjenja.
 
5. Melanom
Melanom je tumor temnih pigmentnih celic kože, ki se imenujejo melanociti. K tej obliki raka so bolj nagnjeni temno obarvani psi, kot sta škotski terier in doberman. Zelo nevarni so melanomi, ki se pojavljajo v ustni votlini in na spodnjih delih okončin ali tisti, ki se širijo do bezgavk. Zdravljenje vključuje kirurško odstranitev, radiacijsko terapijo in kemoterapijo, poleg tega so razvili tudi cepivo, ki pomaga pri kontroli po kirurški odstranitvi.
 
Kako lahko zmanjšamo tveganje za nastanek raka?
Določene pasme so genetsko bolj nagnjene k razvoju nekaterih vrst raka, vendar pa lahko zmanjšamo tveganje, če upoštevamo naslednje napotke. Pomembno je, da psa kastriramo oziroma steriliziramo pri majhni starosti. Raku mlečnih žlez se namreč skoraj popolnoma izognemo, če psico steriliziramo pred prvo gonitvijo, popolnoma pa se izognemo raku na modih, če kastriramo samca. Pri zmanjšanju tveganja za rakom ustne votline je pomembna ustrezna ustna nega. Rak se pogosteje pojavlja pri predebelih živalih, tako da mora biti pes primerne telesne teže tudi iz tega razloga.

Dieta, ki zmanjšuje možnost razvoja raka, vsebuje več omega 3 maščobnih kislin. Omega 3 maščobne kisline delujejo namreč protivnetno in s tem zmanjšajo tveganje za nastanek raka. 
Nekateri strokovnjaki poudarjajo tudi pomen antioksidantov, kot so vitamin C, E in selen, saj se s tem zmanjša oksidativni stres. 
Poleg tega je pomembno tudi, da je pes čim manj izpostavljen nevarnim kemikalijam in strupom, ki obremenijo telo.

Delite s prijatelji na: