Moj kužek več noče na sprehod />

16/10/2020

Zanimivo

Se je morda tudi vam že zgodilo, da vaš kuža kar naenkrat več ni hotel na sprehod? Sigurno niste veseli, ko se odpravite na sprehod in se vaš kuža kar naenkrat ustavi pred vrati. Še posebej, če še je nedolgo nazaj oboževal sprehode. Verjetno ste pomislili, da je s kužkom nekaj narobe. V bistvu imate prav. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj razlogov, ki bi lahko bili krivi, da vaš kuža ne želi na sprehod. 

Preverite, ali je razlog zdravstvene narave

Ste tudi vi med tistimi, ki ste pomislili, da je vaš kuža pač len in zato ne želi na sprehod? Lahko je tudi to razlog, vendar kljub temu najprej preverite, ali ima vaš kuža kakšno bolezen ali alergijo. Kužki lahko ujamejo sezonske alergije in je to razlog, da ne želijo na sprehod. Alergije lahko privedejo do razdraženih tačk in draženja med hojo, zato se začnejo upirati odhodu na sprehode. Okoljski alergeni vključujejo cvetni prah, prah in plesen.

Prav tako lahko alergijo povzročijo prehrambeni izdelki. Najpogostejši deli, na katere vplivajo alergije, so ušesa, tace in zapestja. Če opazite kakršnekoli spremembe pri vašem kužku, bo najbolje, da ga pregleda veterinar. Tako bo dobil primerna zdravila, preden se alergije poslabšajo. Simptomi alergije vključujejo srbenje, otekanje obraza, koprivnico, rdečo kožo, drisko, bruhanje in kihanje.

Strah in bolečina


Kuža, katerega obraz je preplavilo vznemirjenje in sreča, potem ko je slišal, da ste prijeli za povodec, je naenkrat popolnoma izgubil zanimanje za sprehod. Razmislite o vseh možnih spremenljivkah, ki lahko kužku povzročijo težave. Običajno spregledamo, da se tudi naši kužki lahko česa bojijo.

Gotovo se je zgodilo nekaj na sprehodu, kar je vašega kužka prestrašilo. Strah je pri psih znan kot subjektivno čustvo. Nekaj, kar se nam zdi nedolžno, je za psa lahko zelo stresno. Tudi močan zvok, ki ga oddaja silovita sirena reševalnega vozila ali tovornjaka, lahko povzroči, da se vaš kuža prestraši. Če ugotovite, da je preveč motečih dejavnikov na vašem sprehodu, poskusite spremeniti pot. Pojdite raje po tisti, ki je bolj tiha. Če se vaš pes boji glasnih zvokov, ga odpeljite na mesto, kjer boste videli, da se počuti prijetno in sproščeno. 

Tudi bolečina lahko povzroči, da vaš kuža izgubi zanimanje za sprehod. Med sprehodom lahko vaš pes povoha in poje karkoli. Zaužitje nekaterih hroščev ali česarkoli drugega, kar škoduje psu, lahko povzroči razdražen želodec in vaš pes lahko zato zelo trpi, kar posledično vodi do vzpostavljanja negativnega odnosa do sprehoda. Enako se zgodi, če vašega psa ugrizne žuželka na tacah (ali kje drugje) in ga zelo piči. Po vsakem sprehodu preverite morebitne spremembe, da se izognete takim težavam.

Je vreme primerno?

Poleti je lahko za vašega kužka sprehod zelo neprijeten. Psi čutijo žgočo toploto, ki jo oddajajo tla. Prepričajte se, ali je primerno vreme za sprehode. Na primer, pozimi lahko peljete kužka na sprehod zgodaj popoldan, ko še je nekaj sonca, poleti pa obvezno v večernih urah, ko se ozračje že nekoliko ohladi.  

Mu povodec odgovarja?


Psi so lahko zelo občutljivi pri poveljevanju. Če vas kuža uboga, poskusite hoditi z njim brez povodca, vendar le tam, kjer seveda ni drugih ljudi in živali. Pustite, da se vaš pes igra, ko ste zunaj, da bo lahko užival, namesto da bi ga kdo potegnil za povodec. Če nataknete povodec na vašega kužka in ga s tem prisilite k hoji, lahko izgubite njegovo zaupanje. Zato obvezno prej vašega kužka navadite na povodec. 


Kakšen je vaš pristop k sprehodu in kako vaš kužek uživa ob tem? Upamo, da boste skupne trenutke v naravi izkoristili na najboljši možen način in se boste izognili nezgodam in neprijetnostim. 


 


 

Delite s prijatelji na: