Koliko kilometrov letno prehodijo lastniki psov? />

12/11/2018

Zanimivo, Nasveti, Novice

Ali obožujete sprehode z vašim ljubljenčkom? Ste se kdaj vprašali, koliko kilometrov naredite letno? V nadaljevanju vam razkrivamo, kaj je pokazala študija. 

Študija je pokazala, da lastniki psov prehodijo več kot 1600 km na leto, približno 2080-krat vržejo predmet svojemu psu in 3120-krat na leto pokličejo svojega psa po imenu.

Sprehajanje psa je razlog, da imajo lastniki na leto okrog 1040 pogovorov z drugimi ljubitelji živali. Za vsak sprehod porabijo v povprečju 17 minut. 

Lastniki morajo svojega psa vsaj 1000-krat na leto odvezati in privezati na povodec. Velikokrat pride do sporov, kdo je na vrsti, da pelje hišnega ljubljenčka na sprehod. Raziskave so pokazale, da v družini pride do prepira glede sprehodov v povprečju 1040-krat na leto.  

24 odstotkov vprašanih je menilo, da je sprehod psa idealna priložnost za pogovor z otroki. Ostalih 64% vprašanih pa je bilo mnenja, da je čas sprehoda tisti čas, ko se najbolj ukvarjajo s svojim hišnim ljubljenčkom. 

Anketo je naročilo podjetje Harringtons, ki so se združili s še osmimi strokovnjaki za pse z namenom, da bi lastniki in njihovi psi kar se da najboljše izkoristili svoje sprehode.

Tiskovni predstavnik Harringtonsa je dejal: “Za lastnike psov je sprehod ena od glavnih prednosti, zakaj sploh imajo hišnega ljubljenčka.”

Kljub temu, da so sprehodi zelo pomembni za pse, saj jih ohranjajo v dobri kondiciji, prav tako jim služijo pri zdravju, so hkrati zelo dobra priložnost za krepitev vezi med lastnikom in psom, daleč od vsakodnevnih obveznosti. Neumno je razmišljati, kolikokrat moraš peljati psa na sprehod, kolikokrat se moraš ukvarjati z njim čez leto, saj namreč razlog vsega tiči povsem drugje, v povezovanju in naklonjenosti psa in lastnika. 

Ben Fogle je dejal: “Za mene ni sprehod, če ne smem spustiti psa z povodca. Kajti takrat je komaj pes svoboden in dejansko uživa brez omejitev. Veliko je takih mest, kjer so psi lahko spuščeni, zato si je vredno vzeti čas in poiskati takšna mesta. Zato je bila tudi združitev z Harringtonom zelo dobra. Res upam, da bomo navdušili lastnike štirinožnih prijateljev, da bodo bolj avanturistični pri sprehodih in da jih bomo hkrati spodbudili, da bodo naredili nekaj, kar drugače ne bi.” 

Študija, ki je bila narejena na vzorcu 2000 lastnikov psov, kaže, da kužke v povprečju 10-krat na teden peljejo na sprehod. Vsak sprehod traja nekje 34 minut.

V povprečju je vsak sprehod dolg okrog 3 km. Skoraj vsak deseti lastnik izmed vprašanih je priznal, da gredo večinoma vedno po isti poti na sprehod. 

En lastnik od dvajsetih je priznal, da samo enkrat na leto spremenijo lokacijo sprehodov. 

Psi preživijo samo polovico vsega časa, ko so na sprehodih, brez povodca. Obstajajo pa tudi takšni, ki svojega psa nikoli ne spustijo iz povodca. 

Štirje od desetih lastnikov so kot razlog, zakaj svojega psa pogosteje ne izpustijo iz povodca, navedli druge pse. 31 odstotkov lastnikov pa preveč skrbi, da bi lahko psa spustili, da bi se prosto sprehajal. 

Drugi so dejali, da svojega psa ne spustijo, ker je v okolju, v katerem ga sprehajajo, to prepovedano (17%), nekateri so dejali, da se psi ne obnašajo primerno brez povodca (18%) ali pa da je prenevarno, če so brez (31%).

Študija je pokazala, da 89% lastnikov uživa v sprehajanju svojega ljubljenčka, 39% pa jih ima premalo časa, da bi lahko psa večkrat peljali na sprehod.

Slabo vreme (47%), preutrujenost (20%) in neprimerne lokacije, kjer lahko sprehajajo svoje pse brez povodca (9%), so razlogi, da ne peljejo svojih psov tako pogosto na sprehod, kot bi bilo potrebno oziroma kot bi si želeli.

Kot rezultat tega skoraj vsak peti vprašani v povprečju plača 29,40 € na mesec nekomu, da njegovega psa pelje na sprehod.

Med povprečnim sprehodom se bodo psi spoprijateljili z ostalimi ljubljenčki, lastniki pa tako spoznali druge sprehajalce. V vsaj dveh priložnostih se bodo ustavili in se pogovarjali, včasih tudi šli na kavo v bar, ki je na poti.

Žogo bodo vrgli 4 krat, medtem ko je ime psa v času sprehoda moč slišati v povprečju šestkrat. 

Tiskovni predstavnik pri Harringtonu je dodal: “Ne morem si predstavljati, da toliko lastnikov svoje pse vsaki dan pelje na sprehod na točno enako lokacijo. Pri Harringtonu menimo, da bi sprehajanje hišnih ljubljenčkov moralo biti nekaj, kar navdihuje tako lastnike kot njihove štirinožne prijatelje.” 

Ste morda našli kje  znotraj članka? Kakšne so vaše navade za sprehod? Namig, da vedno lahko naredite nekaj drugače, tudi na sprehodu, si dobro zapomnite in morda je to priložnost, da popestrite življenje sebi in vašemu ljubljenčku.
 

Delite s prijatelji na: