Koliko je star vaš pes? />

28/10/2020

Zanimivo

Splošno znano je, da je eno pasje leto enako sedmim človeškim letom. Če ste tako izračunali starost svojega psa, ne skrbite - niste edini. Resnica pa je, da ta metoda ni povsem natančna.
 
Zgodovinsko gledano je zelo verjetno, da je bila metoda "eno pasje leto je enako sedmim človeškim letom" ustvarjena tako, da preprosto pokaže, da se psi starajo hitreje kot ljudje. Danes so znanstveniki in raziskovalci razvili natančnejšo metodo izračuna starosti psa v primerjavi s človeškimi leti. 

Če želite natančneje izračunati starost svojega psa v človeških letih, lahko uporabite novo formulo, ki so jo ustvarili raziskovalci na Medicinski fakulteti Univerze v Kaliforniji v San Diegu.

Ti raziskovalci so preučevali, kako se DNK človeka in psa spreminja skozi čas, in sicer pri vzorcih, metilne skupine pri ljudeh in labradorcih. Iz te raziskave so ugotovili, da lahko izračunate starost psa na človeška leta tako, da pomnožite naravni logaritem starosti psa s 16 in dodate 31.
 

Kako se starajo psi? 


Kot lahko vidite iz razpredelnice, se majhni, srednji in veliki psi starajo precej podobno, dokler ne dosežejo približno šest let starosti. Nato se večji psi postarajo veliko hitreje v primerjavi z manjšimi in srednje velikimi psi. Do sedmih let bo majhen pes, kot je jazbečar, šest človeških let mlajši od velike pasme, kot je airedalski terier. Zakaj je tako?

Znanstveniki niso povsem prepričani, zakaj se manjši psi počasneje starajo in živijo dlje kot večji. Po navedbah Ameriškega kinološkega kluba nekateri raziskovalci domnevajo, da je to zato, ker večje pse hitreje prizadenejo starostne bolezni. Podobno večji psi veliko hitreje napredujejo od psička do odraslega psa, zaradi česar so nenormalne rasti celic, rak in druge bolezni bolj verjetne. Iz tega razloga izračun "eno pasje leto je enako sedem človeških let" ni povsem natančen.

Čeprav je novejša metoda, ki smo jo delili, natančnejša, je še vedno težko postaviti splošno formulo o staranju psov, saj to napredovanje ne bo odvisno samo od velikosti vašega psa, temveč tudi od njegove pasme in posamezne genetike.

Kateri so podobni znaki staranja pri psih?

Pomembno je, da spremljate znake vašega psa, tako telesne kot vedenjske, da lahko določite starost svojega psa. Na primer, zobje so lahko še posebej koristen pokazatelj starosti vašega psa. Kot pojasnjujejo nekateri znanstveniki, ima do sedmega meseca starosti vaš pes že vse stalne zobe; pri 1-2 let starosti bodo morda nekoliko porumeneli; od 5-10 let bodo pokazali obrabo in morebitne znake bolezni.

Drugi kazalniki starosti vašega psa, zlasti ko dosežejo starost:
⦁    siva dlaka,
⦁    slab vid, motne oči,
⦁    težave s sluhom,
⦁    trde mišice in sklepi, artritis,
⦁    nižja stopnja aktivnosti,
⦁    vedenjske spremembe, kot so povečana tesnoba,
⦁    zmedenost, nesreče v hiši, razdražljivost itd.

Seveda se lahko vedno obrnete na svojega veterinarja za natančno oceno starosti vašega psa, če niste prepričani. Vaš veterinar bo upošteval dejavnike, vključno z zobmi, obliko telesa, dlako ter očmi in podobno, da bo najbolje ocenil njihovo starost.

Zakaj je razumevanje starosti vašega psa pomembno?

Razumevanje starosti vašega psa je pomembno iz večih razlogov. Razumevanje, koliko je star vaš pes in kako se stara, vam omogoča, da zanj pravilno skrbite in mu pomagate omogočiti čim boljše življenje.

Če imate večjega psa, boste začeli iskati znake staranja okoli pet ali šest let starosti, medtem ko manjši lastniki psov morda ne bodo videli pravih znakov, dokler njihov pes ne dopolni sedem ali osem let. V vsakem primeru, ko bo pes dosegel starost, boste še posebej pozorno spremljali njegovo vedenje, raven aktivnosti in prehranjevalne navade. Redni pregledi pri veterinarju bodo pripomogli k podaljšanju pričakovane življenjske dobe vašega psa. 
 

Delite s prijatelji na: